Barngymnastik

Emy leder barngymnastik inom Folkhälsan – Ger sådan energi att se barnens glädje!

Glada barn med spring i benen droppar in i gymnastiksalen i Godby högstadieskola, en efter en med en förälder. Dags för veckans höjdpunkt igen – barngymnastik i Folkhälsans regi med Emy Söderlund som ledare. Gymnastiken för 3–6-åringar är så populär att man varje höst har en väntelista!

Bli medlem

– Jag tar emot max 15 barn och en förälder per barn ska vara med. Om ett barn tappar fokus och till exempel börjar klättra i ribbstolarna vill jag att föräldern håller ett vakande öga över barnet, säger Emy Söderlund.

Hon har lett barngymnastiken sedan hösten 2015. Det fanns inget liknande i kommunen då men nog en efterfrågan.

– Jag har alltid gillat fysisk aktivitet och tycker att det är viktigt att barn rör på sig. Därför tackade jag ja, säger hon.

Emy Söderlund 

Varje gymnastikpass inleds på samma sätt: man sjunger och dansar till Folkhälsans Hoppa på-sång. Sedan varierar programmet. Ibland gör Emy en hinderbana, ibland blir det mer kullerbyttor och ålning. Ibland involveras föräldrarna. De kan exempelvis få stå i planka medan barnen kryper över eller under dem.

Emy har gått en kurs i åldersanpassad fysisk träning för barn och vet vad hon är ute efter.

– Övningarna går ut på att träna upp de motoriska färdigheterna, som är så viktiga för ett barns utveckling, men vi gör det på ett roligt och lekfullt sätt. Det allra roligaste för mig är att se barnens glädje. De är så taggade när de kommer och det ger sån energi! När vi slutar brukar jag fråga vad som varit roligast just i dag. Allt, svarar de flesta.

Utbudet av aktiviteter brukar explodera när barnen börjar i skolan.

– Men just i den här åldersgruppen finns inte så mycket. För många som deltar är detta den enda veckoaktiviteten.

Folkhälsan i Finström erbjuder också powergymnastik för vuxna med Emy som ledare. Då blir det bland annat cirkelträning, boxercise eller hit, högintensiv intervallträning. De som deltar får även betala med så kallade friskvårdskuponger, som en del företagare erbjuder sina anställda som en friskvårdsförmån.

– Jag trivs som gymnastikledare och vill fortsätta så länge det finns efterfrågan, säger Emy Söderlund.

 

Emy Söderlund

Bor: I Godby på Åland.
Ålder: 36 år.
Familj: Make och två döttrar, 9 och 6 år.
Jobb: Kanslist vid Godby högstadieskola.
Intressen: Allsidig träning, gärna utomhus. Utöver det fotografering, stugliv och umgänge med familj och vänner.

Text: Helena Forsgård
Foto: Tiina Tahvanainen