Studier till idrottsledare öppnar många dörrar - Folkhälsan
18 januari 2023

Studier till idrottsledare öppnar många dörrar

Idrottsledare får en kompetens som öppnar för många möjligheter senare i livet. Att bo på internat upplevs som mycket positivt och skapar starka vänskapsband. Vi har intervjuat tre studerande och två lärare om utbildningen till idrottsledare.

Läs om utbildningen

Vilma Flöjt (t.v. bilden ovan) studerar vid Norrvalla och kombinerar gymnasiet med att utbilda sig till idrottsledare.

– Lektionerna krockar ibland med varandra men då måste man bara vara beredd på att jobba ikapp det man missar.

Efter studierna kommer hon att ta ett mellanår för att arbeta.

– Jag jobbar redan som simlärare och fotbollstränare men jag är också intresserad av att studera vidare någon gång i framtiden.

Vilma har fått arbeta med olika åldersgrupper.

– Alla studerande har en individuell studieplan och väljer bland olika valbara examensdelar. Det gör att man har mer frihet och kan välja det man är intresserad av.

Hon berättar att de som bor på internat hjälper varandra om det behövs.
– Skolan är mycket roligare med bra studiekompisar.



Emmy Kajakoski (bilden) har alltid älskat idrott och vill gärna jobba med idrott. På Solvalla kan man kombinera studierna till idrottsledare med en utbildning till certifierad personlig tränare.

– När jag fick höra att Solvalla i Esbo har en av Finlands bästa PT-utbildningar så var det ett ganska lätt beslut.

Att bo på internat ger många fördelar.
– Vi är som en stor familj här. Ingen som aldrig bott på internat kan förstå hur kul det är och hur bra vänner man får.

Emmy säger att hon lär sig mycket som är nyttigt för resten av livet.

– Vi har lärt oss att leda grupper och att vara bra ledare. Lärarna har funnits där när vi provat på nya saker och hjälpt oss bli en bättre version av oss själva.

Lucas Pimentel (t.h. bilden högst uppe) började studera till idrottsledare vid Norrvalla för att kunna träna fotboll på morgnarna tillsammans med Vörå idrottsgymnasium.

– Jag siktar på att spela fotboll professionellt. Om jag blir tränare senare så kommer jag att ha nytta av det jag lärt mig som idrottsledare.

Studierna är på slutrakan. Lucas är från Ekenäs och bor därför på internatet.
– Första veckorna var det lite svårt. Men nu tycker jag att det är kul att bo med vänner.

Han har mycket träningar och hinner inte umgås allt för mycket.

– Jag ser de andra studerandena i köket. Jag brukar försöka höja stämningen och ha kul med dem när jag hinner. Lärarna är alltid på bra humör och det påverkar oss studerande positivt, säger Lucas.

Josefine Asplund (bilden) är speciallärare för både Norrvallas och Solvallas elever. Hon finns på Norrvalla, så Solvalla sköts på distans. Utöver det undervisar hon idrottsledarna i modersmål, matematik, fysik och kemi.

– Här på Norrvalla blir det en känsla av att alla känner alla. Det känns tryggt för både studerande och personal. Det ger möjlighet att vara mer flexibel än i en stor skola.

Lärare och elever möts och träffas under skoldagen även då man inte har lektioner tillsammans.

– Vilket är framförallt roligt. Jag tycker nog att jag på många sätt har världens bästa jobb, säger Josefine.



Biträdande rektor och idrottslärare Stefan Backman (bilden) motiveras av att ge vidare sitt kunnande och av att följa med ungdomarnas personliga utveckling. Stefan har jobbat som utbildare i 25 år.

– Rollen som lärare handlar i dagens läge mycket om att uppfostra, styra rätt och handleda till insikt. Det som genomsyrar åren och ungdomarna är den fina stämningen bland dem som studerar och personalen.

Den pedagogiska ledstjärnan är ”learning by doing”.
– Det innebär att lära sig social kompetens. Växelverkan och empati saknas på många håll i vårt samhälle.

Stefan har under åren noterat att idrottsledarna senare i livet återfinns på alla möjliga centrala poster i Svenskfinland.
– Utbildningen till idrottsledare ger synbarligen en bra grund och öppnar många möjligheter.

Läs mera på folkhalsan.fi/idrottsledare 
Ansök till utbildningen via Gemensam ansökan via Studieinfo, länk via sidan ovan.

Bilden: Att bo på internat ger vänner för livet och hjälp och stöd finns nära till hands, säger de som studerar till idrottsledare. Foto: Andreas Närvä. Bilden tagen på Norrvalla.

Idrottsinstruktör (YH) vid Arcada

Efter grundexamen i idrott (idrottsledare) kan du avlägga en valbar högskoleförberedande examensdel för att söka in till utbildningsprogrammet för Idrottsinstruktör (YH) vid Arcada. Om du fått betyget god (eller högre) i examensdelen finns det möjlighet att antas direkt utan urvalsprov.

Foton: Stefan Backman (foto: Mikko Käkelä), Vilma Flöjt och Lucas Pimentel (Andreas Närvä), Emmy Kajakoski (privat), Josefine Asplund (Andreas Närvä).
Text: Tomas von Martens.