Sofia Klemets: “Det finns ett starkt och kompetent nätverk runt vårt gäng” - Folkhälsan

10 maj 2021

Sofia Klemets: “Det finns ett starkt och kompetent nätverk runt vårt gäng”

För snart fem år sedan började Sofia Klemets arbeta på Folkhälsans servicehem i Korsholm. Den goda stämningen och möjligheten att erbjuda meningsfulla dagar för andra har gjort att hon stannat.

Läs mer om servicehemmet i Korsholm

I en lummig lund på Rudolfsgränd, ett stenkast från Folkhälsanhuset i Korsholm, ligger Folkhälsans servicehem. Boendet erbjuder åtta platser anpassade för personer med funktionsvariationer. Nära intill finns också ett radhus med fem lägenheter. 

Sofia Klemets fungerar just nu som tillfällig enhetschef på servicehemmet. Hon har trivts ypperligt på sitt moderskapsvikariat.

– Vi har ett riktigt fint gäng här, både bland personalen och bland de som bor här. Här erbjuder vi alla tänkbara stödformer för personer med funktionsvariationer, både fysiska och kognitiva. Men gemensamt för de flesta är att de har ett väldigt stort behov av stöd.

Som hemma, fast med anpassat stöd

Boendeformen bygger på kollektivt boende med gemensamma utrymmen. Alla har ett eget rum på ungefär 17 kvadrat. Här finns också kök och gemensamt vardagsrum. De fem radhuslägenheterna är till för personer som klarar sig med mindre hjälp. Stödtjänsten till radhuset fungerar som köptjänst från hyresgästernas hemkommuner.

– Vi producerar också stödtjänster till klienter med självständigt boende, det vill säga personer som bor i egna lägenheter, men inte specifikt hos oss.

 

 

– Några av de som bor här har faktiskt hängt med sedan vi öppnade 1985. Vi har med andra ord levt ett helt vuxenliv med varandra och börjar känna varandra väldigt väl. Yngsta just nu är 25 år och äldsta fyllde nyss 80. 

– Miljön hos oss ska vara så hemlik som möjligt. Det tycker jag också att vi har lyckats med här. Personalen gör egen mat och allt känns väldigt familjärt. Våra trevliga utrymmen förstärker också den känslan. 

Förmiddagarna på Rudolfsgränd är oftast lite lugnare.

– Flera av dem som bor här åker iväg till Kårkullas arbetscentral på daglig verksamhet. Där utför de anpassat arbete enligt sin egen förmåga. Ungefär halva schacket åker iväg, så förmiddagarna är oftast lite lugnare. Men på eftermiddagen blir det mer aktivitet igen!

– De som bor här har egna fritidsassistenter som kommer över och går ut på lite olika aktiviteter, kanske på café eller på loppis. Alla har ju sina egna rutiner och önskemål. Ibland kommer också besökshunden Rosie hit. Det brukar uppskattas! Också vår gård är trevlig att vistas på nu när våren kommer. Hela området är anpassat för rullstol.

Nära till allt i Smedsby

Sofia Klemets uppskattar det korta avståndet till Folkhälsanhuset.

– Det är är väldigt praktiskt, så vi har nära till exempelvis fysio- och ergoterapi och annat som ordnas där. Jag tycker också vi har ett väldigt gott samarbete med Kårkulla. Det finns ett starkt och kompetent nätverk runt vårt gäng. 

– Det märks också att personalen trivs här, för det har bytt personal väldigt lite under de senaste åren. Jag trivs här och tycker det är meningsfullt att komma hit varje dag. 

Som bäst finns en ledig plats på boendet i Korsholm.

– Det är bara att slå en signal till mig om man är intresserad av att komma och kolla! Jag visar gärna runt och berättar mer. 

Här kan du läsa mer om Folkhälsans serviceboende i Korsholm