“Här är vi fria att bestämma över vår egen vardag, men har trygghet av varandra” - Folkhälsan

29 januari 2021

“Här är vi fria att bestämma över vår egen vardag, men har trygghet av varandra”

I snart två år har de byggt upp sina nya liv i Folkhälsanhuset i Närpes. Grannarna Rune Söderman, 92, och Lisa Gulls, 89, flyttade in med en månads mellanrum.

Folkhälsanhuset i Närpes

– Hemma är ju alltid hemma, men den här boendeformen är nog det bästa man kan tänka sig i min situation, säger Närpesbon Rune Söderman när han slår sig ner i samlingsrummet i Folkhälsanhuset.

Här erbjuder Folkhälsan 23 lägenheter för självständigt boende. I anslutning till lägenheterna finns bland annat restaurang och hotell.

Söderman flyttade in en lägenhet efter att hans fru gått bort. Det var dags att hitta ett mindre och smidigare boende.

– Nu när det snöar utanför fönstret är det riktigt skönt att luta sig tillbaka och veta att någon annan sköter det, skrattar han. Även om snöskottning är bra motion!

En månad efter att Söderman flyttade in kom också Lisa Gulls flyttlass.

– Jag bodde i en lägenhet som till slut blev för svårskött för mig. Min dotter tipsade om Folkhälsanhuset och när vi var här och tittade visste jag genast att jag ville bo här. Det här är “hemma” för mig nu. Alla mina gamla tavlor gör att det känns hemtrevligt, säger Gull.

Deras lägenheter ser ungefär likadana ut. Ett avskilt sovrum med vardagsrum och kokvrå. Södermans är 58 kvadrat och Gulls är 49.

– Men det är precis lagom! Varken för stort eller för litet. Badrummet är däremot stort och det uppskattar jag, säger Söderman.

 

 

De båda grannarna pratar gott om gemenskapen i huset. Alla nya bekantskaper har varit en stor bonus.

– Innan coronan kom hade vi förstås betydligt fler aktiviteter tillsammans. Nu har vi varit försiktigare. Men surfplatta-kursen har i alla fall försiktigt kört igång igen, berättar Söderman som köpte en surfplatta när han fyllde 90 år.

– Här har jag lärt mig använda WhatsApp. Det är praktiskt när jag har båda mina barn i USA. Nu kan vi hålla kontakt den vägen också.

Framledes kommer även gymnastiken, minnesträningen, IT-Seniorsurf och olika sociala evenemang förhoppningsvis att köra igång igen.

– Det bästa med den här typen av boende är ju nog att vi har en så bra gemenskap i grannskapet. Man är ju gladast när man får bestämma över sitt eget liv och får den hjälp man behöver. Det får vi verkligen här. Alltid valuta för pengarna, konstaterar Gull. 

 

 

– Jag håller med. Med tanke på vad man får här skulle jag verkligen vilja begrava den där fördomen om att det är dyrt. Det är en mycket lätt och smidig vardag vi här. Nära till allt. Mitt i centrum. Vad mer kan man begära, avslutar Söderman.

Här kan du läsa mer om Folkhälsanhuset i Närpes.