Massör - ett människonära yrke - Folkhälsan
13 januari 2021

Massör - ett människonära yrke

Birgit och Kristian hade båda drömt om att bli massörer. Birgit är nästan klar med studierna och Kristian arbetar kvällstid som massör, på sidan om ett arbete som VVS-montör. Båda valde deltidsstudier och är nöjda med studierna och yrkesvalet.

Läs mera om utbildningen

Birgit lockades av ett människonära yrke

Birgit Neiman har arbetat många år inom vården, bland annat som personlig assistent, på olika vårdanstalter och inom hemvården.
– Jag har alltid tyckt om att arbeta med att hjälpa andra människor. Men det finns flera orsaker till att jag valde att börja på massörutbildningen, jag har bland annat alltid varit intresserad av hur människokroppen fungerar.

Andra orsaker är att hon känt sig dragen till den alternativa vården och hon tyckte att klassisk massage skulle vara bra att börja med.
– Som egen företagare kommer jag att kunna bestämma över min arbetstid. Speciellt efter att jag fick mitt tredje barn kände jag att jag ville vara hemma på kvällarna och på helgdagar tillsammans med familjen.

Birgit Neiman.

Massörutbildningen på deltid fungerade bra för Birgit.
– Studierna är flexibelt upplagda och som mamma till fyra barn har jag kunnat följa en personlig studieplan.

Gravid samtidigt som studierna började

Hon sökte in på våren/sommaren 2019 och studierna började i januari 2020. Examensarbetet i examensdelen "Arbeta som företagare inom social- och hälsovårdsbranschen", hade hon avklarad innan själva studierna inleddes.
– Det gjorde att studierna inte blev för intensiva. På hösten fick jag veta att det fjärde barnet var på väg så studierna började medan jag var gravid.

När pojken föddes på våren ville hon ta studieledigt. Men coronan ändrade planerna.
– Min sambo är kock och blev permitterad för tre månader. Jag fortsatte studera på distans och min sambo var hemma och kunde hjälpa till med barnet.

Efter att skolan öppnades igen var Birgit under några närstudietillfällen i skolan med barnet. Hon kunde inkvartera sig i samma hus där undervisningen hölls.
– Jag kunde gå till vårt rum och amma pojken under pauserna.

Lärarna har gett henne extra tid med uppgifterna när det har behövts.
– Till exempel när barnen var sjuka.

Närstudietillfällena som var före och efter förlossningen filmades av läraren så att Birgit kunde titta på dem när hon återhämtat sig.
– Jag känner mig väldigt tacksam för allt stöd jag fått av familjen, lärarna, studiekamrater, vänner, klienter och släktingar. Stöd som hjälpt mig att studera vidare.

Distans och deltid fungerar bra

Birgit var skeptisk inför att lära sig ett så handfast yrke som massör genom deltidsstudier och på distans.
– Men det har fungerat. Vi har haft två närstudiedagar ungefär varje tredje vecka - de har varit ganska intensiva men koncentrerade på det viktigaste, så vi har hunnit bra med både teori och praktik.

Birgit gjorde sin praktik hos Naturalife i Ekenäs som ligger nära hemmet. Hon hade en kunnig och erfaren handledare vars behandlingar hon fick följa.

– Jag tycker om deras verksamhetsprinciper, klientbemötande och den lugna och mysiga atmosfär som jag kände hos dem. Jag fick stöd och svar på alla frågor och erbjuden att fortsätta hos dem som egen företagare. Jag har börjat med masserandet som bisyssla men upplever att jag kan gå över till heltid så fort jag blir färdig med utbildningen.

Viktigt att planera sin tidsanvändning

Birgit anser att deltidsstudier till massör fungerar bra på sidan om ett arbete och ett familjeliv.
– Man behöver planera sin tid och vara självständig. Och hitta klienter som man kan öva på för att kunna använda inlärda kunskaper och utveckla en känslighet för att med händerna hitta spänningar och knutar i musklerna.

Här målar Birgit muskler under en lektion.

I början kunde det kännas jobbigt med alla termer på latin och det teoretiska. Det gäller att inte ge upp, säger Birgit.
– Om man ger sig tid att smälta allt så får man aha-upplevelser. Bättre och bättre börjar man förstå hur allt hänger ihop. Tidigare erfarenhet av kundtjänst och vårdarbete är till stor hjälp, så har det varit för mig.

Birgit har arbetat förutom inom vårdbranschen som resekonsult för SiljaTallink i många år.

Massageklassen på Solvalla är väl utrustad med allt som behövs, berättar Birgit som kände sig välkommen från första stund på skolan.
– Lärarna är kunniga och jag beundrar deras flexibilitet med att hitta alternativa lösningar för studierna nu under coronan.

Hemma från svenskbygden i Estland

Birgit har bott i över åtta år i Ekenäs med sin familj, men hon är hemma från halvön Nuckö i västra Estland, en ort som hör till den forna svenskbygden i Estland.
– På Nuckö gymnasium är svenska ett obligatoriskt ämne och man vill hålla den svenska kulturen och språket i liv där.

Första gången Birgit kom till Finland var år 2004 för att studera ett år vid Evangeliska Folkhögskolan i Hangö, som är vänskola till gymnasiet i Nuckö.
– Varje år bjöd folkhögskolan i Hangö fem elever en möjlighet att studera ett år i Finland.

Rörmokare på dagen och massör på kvällen

Kristian Mikkelsen arbetar på kvällstid som massör, på sidan om sitt huvudsakliga arbete som VVS-montör.

– Jag har jobbat som rörmokare i drygt tio år innan jag började med massagestudierna. Jag trivs med VVS-jobbet men har en längre tid drömt om att kunna massera och att kunna ge andra den där känslan man får efter en bra massage.

Tanken har varit att masserandet skulle vara ett kvällsjobb och det har det blivit.
– Antalet patienter ökar hela tiden och ibland känns det som om jag kunde livnära mig helt på massage om jag vågar ta steget ut.

Kristian driver nu firman Krisses Massage och har sin mottagning i Billnäs.
– När coronan kom och allt skulle stängas ner så minskade patienterna betydligt men jag hade ändå enstaka patienter varje vecka. Sedan har det ökat sakta hela tiden.

Rekommenderar utbildningen

Kristian rekommenderar massörsutbildningen för den som har intresse för massage. Han tyckte att det var intressant att lära sej så mycket om kroppen.
– Sånt som man aldrig funderat på, hur allt hänger ihop, exempelvis vad som händer när man rör på armen.

Kristian med patient.

Det var givande att få öva att massera på riktigt.
– Man såg hur alla utvecklades i massageteknik och att vi faktiskt hade nytta av anatomistudierna. Timmarna i massagesalen gick betydligt snabbare än timmarna i klassrummet.

Kristian samarbetar med Linda Ring i Ekenäs och har möjlighet att ta emot patienter i hennes lokaler någon kväll nu och då.

– Jag får nya patienter varje månad och jag kan själv styra när jag vill ta emot bokningar, fast jag ofta har svårt att säga nej. Bokningar sköter jag oftast via meddelanden eller per telefon, men jag har funderat på att ta i bruk ett nätbokningssystem för att få bokningarna att löpa ännu smidigare.

Viktigt att kunna prata med sina patienter

Som massör ska man vara öppen och kunna prata med människor och vara beredd att jobba lite på kvällarna ibland, betonar Kristian.

– Det finns nog jobb som massör men det tar tid innan man har tillräckligt många patienter. Att börja på deltid först tror jag är ett bra sätt att komma igång.

Kurskamraterna på utbildningen var en grupp blandade personligheter i olika åldrar och med olika dialekter som ledde till många goda skratt.

Lärarna är bra, erfarna och kamratliga, de har alla jobbat som massörer så de vet vad de pratar om, säger Kristian.
– Både Solvalla och Norrvalla har fina utrymmen och fin natur bakom hörnet.

Studier på heltid eller deltid?

Kristian rekommenderar att man funderar noga på om man ska studera på deltid eller heltid.
– Om jag själv skulle välja på nytt så skulle jag antingen gå ner i arbetstid till halvtid eller ta tjänstledigt och studera på heltid!

Kristian upplevde att tiden inte alltid räckte till. Speciellt inte om studierna kombineras med familjeliv och vanligt dagsarbete.

Linjechef Stefan Lillvik som ansvarar för massörsutbildningen, säger att rekommendationen är att jobba femtio procent och studera femtio för att totala belastningen inte ska överstiga en fyrtiotimmars arbetsvecka.
– Sedan gör den enskilde studeranden enligt sin egen situation.

En personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK) och en individuell studieplan sammanställs för studerandena.
– Hur mycket tid en studerande behöver för att nå kunskapen är individuellt, även vilken nivå på kunnandet som den enskilde studerande har som målsättning, säger Lillvik.

Kristian valde att åka till Norrvalla

Kristian deltog i den första utbildningen som arrangerades på distans vid Solvalla. Han valde senare att flytta sina närstudier till Norrvalla.

– En lärare blev sjuk och undervisningen blev via streaming som inte alltid fungerade.

Stefan Lillvik medger att de hade en del utmaningar på den första kursen vad gäller personalresurserna och tekniken.
– De här utmaningarna är övervunna och idag fungerar undervisningen mer eller mindre problemfritt.

Läs mera om massörsutbildningen.

Bilden nedan: Kristian är född i Norge och har bott i Finland sedan 1991. Familjen består av hustrun Sara, sonen Rasmus (16), dottern Wilma (7) och katten Doris (som inte finns på bilden). Från början är Kristian metallarbetare.