Folkhälsan öppnade seniortelefon på Åland - Folkhälsan

25 mars 2020

Folkhälsan öppnade seniortelefon på Åland

På Åland har Folkhälsan öppnat en seniortelefon för de äldre i riskgruppen som ju just nu varken ska ta emot besök eller röra sig ute bland folk.

Åländska seniorer som känner sig pratsjuka eller saknar sällskap kan ringa seniortelefonen mellan klockan 9 och 15 varje vardag. Numret är 527 063.

Det är Folkhälsans äldre och hälsa-team som ligger bakom idén som föddes när Folkhälsans gruppverksamhet för äldre lades ner från en dag till en annan.

 Vill man hellre göra ett videosamtal med till exempel Skype, Messenger eller WhatsApp kan vi försöka instruera med det tekniska, säger Erika Borenius-Kankkonen.

Det är hon och kollegan Annette Hagman som svarar i telefonen. De första samtalen tog de emot under tisdagen och nu hoppas de att fler vågar höra av sig.

Erika Borenius-Kankkonen

Annette Hagman

– Eftersom vi har bara en telefonlinje kan man bara ta emot ett samtal i taget. Man behöver inte ringa upp på nytt vid upptaget, vi ser vem som ringt och ringer upp när vi kan. De som har ringt har uttryckt en del frustration och oro, men vi har talat om alla möjligt annat också.

Folkhälsan på Åland erbjuder i vanliga fall en stor mängd olika grupper för äldre, både sådana som bor hemma och i Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn.

Det är allt från yoga och balans- och styrketräning till samtalscafé, herrgruppen HERRliga gruppen, gruppen för minnen och fotografier.

 Vi tänker holistiskt i vårt hälsofrämjande och fokuserar både på det fysiska, det psykiska, det existentiella och sociala. Det här är nu vårt sätt främja alla äldre ålänningars hälsa också under rådande undantagstillstånd, säger Borenius-Kankkonen.