"Det här är min grej och min passion" - Folkhälsan

29 januari 2020

"Det här är min grej och min passion"

Tanja Wickström har utbildat sig både inom mental träning och mindfulness. Just nu går hon en instruktörskurs i mindfulness. – Jag blir rörd när jag tänker på allt jag lärt mig om hälsa och välmående, nu vill jag dela med mig av allt jag lärt mig, säger hon.

Tanja Wickström berättar att hon länge haft intresse för att öka sin kunskap i hälsa och välmående.

– Jag började med att utbilda mig till PT, personlig tränare, och startade ett eget företag.

Hon såg en annons om mental tränarutbildning hos Folkhälsan med Bengt Aspfors och beslöt att gå den.

– Det var en stressig fas i mitt liv och jag hade skilt mig några år tidigare. Min målsättning var att få bukt med min egen stress. När jag upptäckte effekten av det jag lärt mig, kände jag att det här är min grej, det här vill jag hålla på med och det här vill jag dela med mig.

Under mental tränarutbildningen hade hon läst lite också om mindfulness.

– Jag har inte haft någon plan eller ett mål med mina utbildningar. Det ena har följt det andra ganska slumpmässigt.

Tanja Wickström har gått en grundkurs i mindfulness, MBSR, ledd av Katarina Lundblad.

– Hon är en oerhört kunnig och bra utbildare. Just nu går jag en kurs med Katarina Lundblad som ger kompetens att själv börja utbilda.

När Wickström tänker tillbaka på allt hon lärt sig om mentalt välmående och hälsa överlag, tycker hon att det varit en helt enorm resa.

– Den resan bara fortsätter och håller på livet ut hoppas jag. Jag blir rörd bara av att tänka på det och därför vill jag gärna dela med mig av allt det jag lärt mig. Jag vill att andra ska få uppleva något motsvarande. Det här är nu min passion.

Skillnaden mellan mental träning och mindfulness

Wickström säger att hon som mental tränare ger jag olika verktyg och övningar för att individen ska kunna uppnå sina mål.

– Det kan vara allt från att lära sig hantera sin stress, ändra och skapa balans i något beteende, självkänsla, motivation, målsättning, attityd, idrottsliga prestationer, ja vad som helst där man bearbetar sig själv och sina inlärda och automatiserade processer. Det kan även vara att bara ta reda på något som man inte riktigt kan lägga fingret på.

Här kan mindfulness bli till stor hjälp, menar Wickström.

– Det är svårt att skapa en förändring i något om du inte är närvarande och medveten om dig själv och din kropp och dina känslor. Mindfulness handlar om att acceptera det som är. Att låta känslor och tankar komma och gå utan försöka trycka bort dem, att få kontakt med sig själv och att skapa känsla i kropp och huvud.

Hon säger att mindfulness är en livsstil, det är ett sätt att leva, det är något man är.

– Mental träning tillämpar man för något visst som man vill förändra, utveckla eller nå i framtiden.

Wickström betonar att varken mental träning eller mindfulness är en quick fix.

– Personligen är jag ytterst prestationsinriktad och jag är oerhört duktig på att få det att gå för hårt rätt ofta. Jag brukar säga att jag är världsmästare på att stressa. Men jag har lärt mig att känna av tecknen i god tid och jag känner mig trygg och litar på att jag kan kontrollera farten.

Läs mera om våra mental tränar-utbildningar.
Läs mera om våra kurser i mindfulness.