Ingen valborg utan mjöd och syltgrisar - Folkhälsan

30 april 2020

Ingen valborg utan mjöd och syltgrisar

Valborg firas småskaligt i år, men visst blir det både munkar och mjöd. Kökschef Ann-Catrine Edfelt är glad över att de äldre visat stor förståelse för att allt inte är som vanligt denna vår. “Äldre människor är fantastiskt tacksamma”, säger hon.

Mjödet väntar på att bli klart och sockermunkar ligger på prydliga rader.   

– Vi har sålt grisen i säcken idag, säger kökschef Ann-Catrine Edfelt och skrattar hjärtligt. 

Edfelt jobbar som kökschef på Folkhälsanhuset i Korsholm och restaurang Julius i Wasahuset. I köket har det inte varit någon vanlig vår i år. Varken grupper eller andra bokningar har de haft i kalendern. Ungefär hälften av de seniorer som normalt äter i restaurangen har valt att äta på sitta rum. Ändå är ambitionsnivån hos personalen hög.

– Vi försöker verkligen serva dem som äter hos oss nu och ge dem en extra guldkant på vardagen. Vi lever för det just nu, säger Edfelt.

För många är måltiden dagens enda kontakt med andra. Då är det också viktigt med tid att lyssna och prata. Tålamod blir en mycket viktig egenskap och alla bjuder till. I maj och framåt kommer köket att göra glassportioner som kan avnjutas med kaffet i lusthuset på gården, en liten handling som kan ha stor betydelse. 

– Vill man så kan man. Det här kommer att gå över. Och när det är över drömmer vi om ett plättkalas tillsammans på gården, säger Edfelt.


Tacksamma äldre 

Seniorerna på Folkhälsans boenden har anpassat sig väl till den rådande situationen, säger Edfelt. Mycket tid spenderas inomhus i lägenheterna, men det finns ändå stor förståelse för det.

– Äldre människor är fantastisk tacksamma, de har upplevt mycket och har perspektiv. 

När det varit lugnare i restaurangen finns möjlighet att hjälpa till med andra sysslor. Kökspersonalen har också handlat och skött apoteksärenden åt dem som bor i huset. Sist och slutligen har allt gått jättebra efter att alla fått smälta vad det är som händer, summerar Edfelt.

Årets Valborg firas med hemlagat mjöd och munkar. Det blir lugnare än vanligt.

– Vi satsade mer på påsk som i år var rätt sent, och sedan satsar vi igen mer på morsdag, säger Edfelt.  

För alla som inte kan besöka släkt och vänner denna Valborg har Edfelt ett tips.

– Lämna en korg på trappan med mjöd, en blomma och ett kort. Det behöver inte se perfekt ut, viktigast är att visa att man bryr sig.


Gammaldags mjöd  

På Folkhälsanhuset i Korsholm och Vasa serveras gammaldags, hemlagat mjöd.

– Receptet delar jag gärna med mig av, det hinner inte bli klart till Valborg på några dagar, men mjöd kan man dricka också i maj, säger Edfelt och skrattar.

Ankis mjödrecept

4 l vatten
250 gr farinsocker
250 gr strösocker 
Två citroner
Jäst
Alkoholfri pilsner 

Koka upp vattnet, häll i sockret och rör om så det löses upp. Låt svalna. Blanda i citronsaft från en citron. Tvätta och skiva en citron, blanda i skivorna. Lägg i en liten bit jäst (motsvarande två knappnålshuvuden). 

Låt stå i rumstemperatur över natten. Blanda i alkoholfri pilsner. Sila bort citronerna. Lägg i russin. Låt stå i kylskåp i minst en vecka.