Enklare bildstöd med nya Kommunikationsstigen - Folkhälsan
04 oktober 2019

Enklare bildstöd med nya Kommunikationsstigen

Använder ni bildstöd eller skulle ert barn må bra av att använda bilder som stöd i kommunikationen? Folkhälsan har nu gjort det enklare för familjer att lära sig att kommunicera med hjälp av att pekprata med symboler.

Till Kommunikationsstigen

– Familjer som har barn med kommunikationssvårigheter får ofta en tjock pärm med symboler. Men där finns många ord som i början kan kännas överflödiga och pärmen kan te sig lite svåranvänd, säger sakkunniga i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) på Folkhälsan.

Nu har Palmén och kollegorna på Folkhälsan tagit fram enklare pärmar och på så sätt ett mer användarvänligt system för nybörjare. Med pärm 1, 2, 3 och 4 utökar man långsamt symbolförrådet och hela familjen hittar smidigare bland symbolerna. De nya pärmarna har fått namnet Kommunikationsstigen.


– Eftersom föräldrar ändå ofta förstår sina barn själva kan tröskeln att börja använda bildstöd bli för hög, speciellt om materialet inte är användarvänligt uppbyggt. Med de här lättare pärmarna blir det mycket enklare. Man kan också skapa en liten solfjäder med de viktigaste ord som man lätt kan ha med sig i fickan.

De färdiga symbolsidorna i Kommunikationsstigen kan laddas ner här, men det krävs att man köpt licens till kommunikationsprogrammet Widgit Online. Licensen till Widgit Online kostar cirka 10 euro per månad. Man kan också komplettera med fler symboler och skräddarsy sina symbolsidor enligt eget behov.

Nere på denna sida finns instruktionsvideor för hur man laddar ner filer från materialsidan och laddar upp dem webbtjänsten Widgit Online för att sedan printa ut dem.

Den fjärde pärmen i Kommunikationsstigen finns också tillgängliga för Appen Widgit Go som fungerar i Apple-apparater (iPhone, iPad och iPod) och för programmet InPrint3 som finns för PC-datorer.