You Raizer Me Up – lätta lyft med ny stollift - Folkhälsan

19 februari 2018

You Raizer Me Up – lätta lyft med ny stollift

Blomsterfonden i Helsingfors är först i Finland med att ta i bruk Raizer – en ny mobil och batteridriven stollift. Personalen har sedan slutet av 2017 haft hjälp av personliften på de olika hemmen på Folkhälsan Blomsterfonden. Stiftelsen Blomsterfonden har donerat liften och hittills är erfarenheterna odelat positiva. Kolla hur smidigt liften lyfter i videon nedan!

Tänk dig en äldre person som fallit och inte klarar av att stiga upp. Kanske en person vars rörelseförmåga är begränsad sedan tidigare och som dessutom väger mer än du själv. I det här fallet kan den batteridrivna och mobila stolliften Raizer vara till stor hjälp.

– Det är väldigt svårt att lyfta upp en större person ergonomiskt utan lift. Först tänkte man kanske ”oj vad många delar”, men plötsligt går det på bara en minut, berättar fysioterapeut Martina Back-Osmani på Blomsterfonden.

Back-Osmani visar med vana handtag hur man lägger ihop liften. Den består av en sittdel där själva motorn är placerad, två ryggstödsdelar och fyra ben. Delarna är märkta med olika färger för att visa hur de hör ihop, och klickar lätt in på plats och sitter stadigt. Om de inte är rätt monterade fungerar liften inte.

Ett enda felaktigt lyft kan räcka för att leda till ryggproblem.

En vårdare klarar av att bära liftens delar i en ryggsäck och handburen väska. Delarna går att sätta ihop på nolltid bara man prövat en gång.

Liten men stark

Blomsterfonden har redan olika liftar såsom stålift och påslift men dess ryms inte in i små utrymmen. Raizer ryms i mindre utrymmen och väger bara kring tretton kilo. Liften förvaras på ett centralt ställe så alla vårdare har tillgång till den.

­–  Om man kan dra ner på sjukfrånvaron genom att minska onödiga  svåra lyft så betalar den sig tillbaka. Bara ett enda lyft kan ju räcka för att leda till problem, konstaterar föreståndaren Monica Ståhls-Hindsberg.

Liften känns dessutom väldigt stabil att sitta i, och kan användas både för att lyfta upp en person och hjälpa hen  ner på golvet.

– Också de som har blivit lyfta tycker att det känns alldeles tryggt. Det är ju behagligare att lyftas jämnt underifrån än så att man lyfts under armarna, säger Martina Back-Osmani.

Hela personalen har fått öva med liften och endel har också själv testat hur det känns att sitta i den.

– Vi är de första i Finland och enda på Folkhälsan som har tagit Raizer i bruk, säger Back-Osmani.

En fulladdad stollift kan göra 40 lyft med en lite tyngre person, och 100 lyft med en normalviktig person. Den fungerar också en gång med tomt batteri, och varje lyft räcker ungefär 30 sekunder.

– Jag skulle nog rekommendera liften för alla Folkhälsanhus – vi är mycket nöjda och glada, konkluderar Monica Ståhls-Hindsberg.

 

Text & foto: Nanette Forsström