Naturkraft

Naturkraft för familjer

Ut och njut med familjen! Upptäck naturen tillsammans. Vi vill inspirera till kravlösa naturäventyr. Upplev rörelseglädje, gemenskap och återhämtning i naturen.

Följ oss på Facebook

Med Naturkraft erbjuder vi sköna naturträffar för småbarnsfamiljer. Vi och frivilliga gruppledare ger möjligheter för familjer att träffas ute och utnyttja naturen som kraftkälla. Se vår broschyr för att få tips och inspireras om lätta sätt att vistas i naturen. Kom med och njut av familjetid, rörelseglädje och må bra tillsammans. Nere på sidan under "Material" hittar du information om "Utesalar-konceptet".

Är du intresserad av att bli frivillig gruppledare - en naturkraftinspiratör? Gå in och kika på vår online utbildning som är öppen för alla.

Naturen har positiv inverkan på hälsa och välbefinnande, utvecklar barnens koncentrationsförmåga, deras motoriska färdigheter och sociala förmågor. Lek i naturlig miljö stärker även kreativitet och problemlösning. Naturen sänker vår stressnivå och fungerar som en återhämtande faktor för oss alla, samtidigt som kravlös gemensam tid har en positiv inverkan på familjens relationer. Att få en nära relation till naturen redan från tidig barndom är betydelsefullt. En del av projektet går ut på att öka kunskapen och medvetenheten om naturens positiva inverkan på vårt välbefinnande.

Naturkraft för familjer är ett treårigt samarbetsprojekt med bland annat Suomen Latu som samarbetspartner. Projektet finansieras av STEA.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Du får skräddarsytt innehåll för din region. 

E-postadress

Region

 

Kommande kurser och träffar

Välj din region för att se kommande kurser och träffar. Om inga regioner visas så finns det för tillfället inga kurser insatta.

Följ oss på Instagram och Twitter

Planera din naturstund

Här hittar du info om Naturkraft-konceptet

Här hittar du vår broschyr med tips hur du kan ta del av Naturkraft-konceptet. Dessutom kan du lyssna på vår podd om Naturkraft för tips och fakta.

Naturkraft-broschyr
Naturkraft-podden

Hitta din roll som förening, frivillig eller familj - du kan ta del av och sprida Naturkraft på olika sätt.

Föreningar
Naturkraftprojektet erbjuder er förening möjligheter att utveckla verksamheten kring hälsofrämjande aktiviteter i naturen. Konceptet utgörs av en stödstruktur och material som lätt ska kunna användas av vem som helst som vill komma ut i naturen med familjen. Målet är att verksamheten i framtiden ska leva vidare genom frivilliga Naturkraftinspiratörer. Vill ni få en presentation och demonstration av Naturkraft för småbarnsfamiljer? Vi berättar gärna hur du eller någon annan kan bli en Naturkraftinspiratör för din förening (se broschyren för mer information!).

Frivilliga
Brinner du för natur eller vill du själv komma ut mer i naturen? Vill du även inspirera andra familjer med småbarn till naturupplevelser? Då är det här något för dig.

En Naturkraftinspiratör är en frivillig som tar ut andra familjer i naturen för att ge barn och vuxna en personlig naturkontakt via positiva upplevelser i närmiljön. För att bli en Naturkraftinspiratör behöver du ett intresse att vistas i naturen. Du känner att naturen är viktig för hälsa och välbefinnande och vill gärna dela denna insikt med dina barn och andra familjer.

Till en Naturkraftträff bjuder inspiratören in familjer med småbarn till lätta sätt att vistas ute i närmiljön. Det finns en färdig struktur för teman och aktiviteter som en träff kan innehålla, men hur den ser ut beror på inspiratörens egna intressen, deltagarna, platsens förutsättningar, årstid och väder. Målet är att erbjuda familjer möjlighet att testa på mångsidiga, motiverande, roliga och kravlösa naturupplevelser, samtidigt som de får möjlighet att träffa andra familjer.

Vi stöder dig genom att erbjuda utbildning och nätverk för Naturkraftinspiratörer där du får information, material och motivation till att skapa naturträffar. Vi upprätthåller också en informationsbank av aktiviteter och olika teman som du kan använda dig av då du planerar en naturträff. Vi hjälper dig att planera och genomföra naturträffar. Målet är en så låg tröskel som möjligt både för inspiratörer och andra deltagare.

Familjer
Ta med din familj på ett kravlöst naturäventyr! Kolla in Instagram @naturfolkhalsan för mer inspiration till aktiviteter i naturen! Håll koll på evenemang här via webbsidan och facebook @naturfolkhalsan 

Hitta stigar och platser nära dig där det finns aktivitetskort utsatta i naturen eller aktiviteter länkat digitalt. 

https://sv.padlet.com/naturfolkhalsan/vandringsleder

Material

Här hittar du material för varierande och roliga naturstunder

Vad är ett Utesalar-evenemang?

Utesalar-konceptet innehåller material för sex stycken rum, eller evenemangspunkter, med tre aktiviteter i varje rum. Här finns färdigt material för hur du organiserar och marknadsför ett evenemang.

Vem som helst kan ordna ett Utesalar-evenemang och det kan även anpassas efter egna behov. En del av aktiviteterna riktar sig till barn och barnfamiljer, och vissa till alla, oberoende ålder. En del av aktiviteterna kräver vägledning, medan andra är lätta för deltagarna att klara av självständigt.

Du kan välja det innehåll i materialet som inspirerar dig och din målgrupp. Förutom de färdiga aktiviteterna kan du också hitta på egna.

Utesalar-rum (pdf)
Utesalar-rum, tomma (pdf)
Utesalar, eget rum, tomt (pdf)
Ifyllbar evenemangsaffisch (pdf)
Utesalar-reklamaffisch (pdf)

Här hittar du olika sätta att uppleva och upptäcka naturen genom årstidsvisa aktivitetsstigar antingen genom sagor eller fristående uppdrag.

Hoppa på stig

Vårsagor

Professor Wilda Wide och mysteriet med våren som försvann 

Sommarsagor

Professor Wilda Wide och legenden om drakelden 

Höstsagor

Professor Wilda Wide och mysteriet med de färglösa löven

Vintersagor

Professor Wilda Wide och Vinterkungens slott 

Lillharens äventyr

 

Printbart infoblad med QR-koder till digitalt tillgängliga aktiviteter (Hoppa på och Mindfulness-ljudfiler) som du kan ta fram i telefonen själv under en promenad.

Infoblad med QR-koder

Kontakt

  • Annika Wiklund-Engblom

   projektledare

  • tfn:
   044 788 3789

  • Annika jobbar med projektet Naturkraft

   Visa mer
  • Kontakta
  • Nea Törnwall

   Projektledare

  • tfn:
   044 788 3778

  • Nea jobbar med projektet Naturkraft

   Visa mer
  • Kontakta