Majblomman + rörelse = MajMove

Näs skola segrare i MajMoves-tävlingen 2021

Folkhälsan utlyste under våren en skapartävling för årskurs 1-6 för att lyfta fram rörelseglädje och majblomman. De kreativa bidragen skulle vara i form av en video eller ett bildspel och vara högst en minut långa. Totalt lämnades 34 bidrag in från 22 olika skolor eller klasser runtom i Svenskfinland, en bidragsmängd som gladde tävlingsarrangören.

Fyra barn hoppar på höbalar.

Vinnarvideon engagerade både elever och lärare i synkroniserade ”bokstavsrörelser” tillsammans med färgglada majblommor. Detta kombinerat med en självkomponerad och stämningsfull majblomssång utgjorde en imponerande helhet. Näs skola ligger i Larsmo kommun, Österbotten och har ca 140 elever. Segraren belönas med en jätteväska fylld med utrustning som sporrar till rörelse och aktivitet under skoldagen. Det vinnande bidraget kan ses här.  

Dessutom beslöt juryn att ge följande skolor eller klasser ett hedersomnämnande för fina bidrag: Sunds skola (Sund, Åland), Kyrkbackens skola (Nagu, Pargas), Källbo skola (Finström, Åland), Österby skola, klass 2B (Ekenäs, Raseborg) och Åshöjdens grundskola (Helsingfors).

Tävlingen lanserades i mars och skolorna hade en månad på sig att planera och skapa sina bidrag. Många av bidragen var kryddade med stor skaparglädje. Fantastiska produktioner lämnades in där elever (och ibland lärare) mångsidigt och finurligt hade hittat på olika sätt hur Majblomman och rörelseglädje kunde kombineras. Tävlingens jury, bestående av bl.a. Folkhälsans sakkunniga inom fysisk aktivitet hade ett utmanande uppdrag att vaska fram en vinnare bland alla påhittiga bidrag.

Ett stort tack till alla skolor och grupper som deltog i den lekfulla tävlingen!    Uppdraget:

Vi vill se glada, pigga och energiska elever skapa MajMoves. Ett MajMove är en rörelse eller serie rörelser, formationer eller dans av olika slag som eleverna tillsammans med sina lärare planerar och förverkligar utomhus som filmas eller fotograferas. MajMove är en del av Folkhälsans 100 års jubileumskampanj Ut och njut, vars mål är att inspirera till rörelse och återhämtning i naturen.

Hur?

Det går bra att filma eller fotografera era MajMoves med en mobiltelefon eller pekplatta, ingen proffsutrustning behövs. Ert bidrag ska vara max. en minut långt. Bildkvaliteten och editeringen är mindre viktig, men ni får gärna satsa på det också. Tips och idéer hittar ni längre ner på sidan. Alla personer som syns i ert bidrag ska ha gett sitt eller fått vårdnadshavarnas tillstånd att synas i ert bidrag. 

Vem kan delta?

Tävlingen är öppen för alla svenskspråkiga lågstadieskolor (årskurs 1–6) i Finland. Flera klasser/grupper från samma skola kan delta med egna bidrag (endast ett bidrag per grupp).

När måste vi senast skicka in vårt bidrag?

Ert bidrag vill vi ha senast 30.4.2021 i form av t.ex. en jpg-fil, mp4-fil eller en privat Youtube-länk som mejlas till adressen patrik.lindholm@folkhalsan.fi. Kom ihåg att bifoga skolans namn, klass och era kontaktuppgifter. Nedan under "Övriga anvisningar och tips" hittar ni tips gällande videoproduktion och hur man laddar upp en video på Youtube. Kom ihåg att skapa en olistad länk så att ni inte avslöjar ert fantastiska bidrag åt andra i misstag. (När man laddar upp videor i Youtube kan videons längd ändras lite därför godkänner vi även bidrag som går någon sekund över en minut.)

Vad behöver vi?

En mobiltelefon, tablett eller digikamera samt en rejäl dos kreavitet och rörelseglädje.

Vad ska ingå i bidraget?

1. Majblomman ska synas på något sätt i materialet
2. Rörelseglädje i form av en eller flera rörelser tillsammans
3. Gemenskap och vi-anda

Pris & vinnare

Vinsten består av en jättekasse full med roliga rastaktiviteter värda 300 euro! Kassen innehåller t.ex. yatzy för utomhusbruk, kubb, mölkky, bowling, frisbeen, bollar av olika typer, bollpump, hopprep, twistband och gårdskritor.

Vi utser vinnaren 10.5 på denna webbsida. Vinnaren meddelas även personligen, kom ihåg att bifoga era kontaktuppgifter när ni skickar oss ert bidrag.

Fotograferingslov och användning av materialet

Folkhälsan utgår från att samtliga elever/personer i ert bidrag har gett sitt eller fått vårdnadshavarnas tillstånd att synas i ert bidrag. Ert bidrag eller delar av det kan användas i Folkhälsans kommunikation (t.ex. sociala medier, nätsidor, tidningar, broschyrer, affischer, föredrag, andra tidningars artiklar, böcker).

Ta i beaktande

 • De grundmotoriska färdigheterna i rörelserna, som t.ex. koordination, balans och explosivitet
 • Rörelse kan göras på olika plan, olika sätt, olika rörelseriktningar, olika hastigheter
 • Kroppen kan användas som redskap eller olika redskap kan användas t.ex. bollar, käppar, band, ringar, gatukritor, naturföremål mm.
 • Alla deltagare behöver inte göra samma rörelser och rörelserna behöver inte se likadana ut, låt alla majblommor blomma
 • Låt alla som vill komma med, ju fler desto roligare
 • Håll aktuella restriktioner i minnet

Tips och idéer

 • Barnen hälsar på läraren med olika moves/rörelser
 • Hitta på en ny spännande IN-rörelse (jämför t.ex. med att flossa)
 • Skapa majblomman med människor, cyklar, naturföremål eller på bildkonsten som sedan används som rekvisita
 • Bygg pyramider
 • En person börjar en rörelse och resten följer (flashmob)
 • En person börjar en rörelse och för den vidare till följande (pay it forward)
 • Gå ut i naturen (klättra på stenar eller i träd, använd stranden)

Övriga anvisningar och tips

1. Fundera på syftet. Vad är syftet med videon och vad vill ni berätta?
2. Gör ett manus. Utgå från ett manus som ni skapar tillsammans. På det sättet får ni lättare en klar bild om vad som ska filmas/fotas. Och tänk på ungefär hur många scener ni behöver för att få er video.
3. Planera. Eftersom resurserna ofta är begränsade och tiden också, är det viktigt att lägga tid på planeringen. Till exempel: Var ska ni filma och när? Vad behöver ni? Ljussättningen är också bra att ha i tankarna. Problem som kan dyka upp på inspelningen kan oftast lösas men bra planeringen minimerar risken för sådana.
4. Det finns många olika kostnadsfria editeringsprogram och appar där ni kan berarbeta ert material. Välj nåt som passar er bäst – någon av er har kanske gjort videor tidigare?

Majblomman är i dag en symbol för simundervisning och livräddning som är den viktigaste verksamhetsformen för de flesta Folkhälsanföreningarna och försäljningen av majblommor är en viktig inkomstkälla för detta ändamål. Läs mera om majblomman här

 

Forskning visar att naturen har lugnande, stärkande och läkande effekter på människan – vi mår bra av att vistas ute i t.ex. grönområden, skogar, parker och trädgårdar. Folkhälsan vill med denna kampanj locka till utevistelse i naturen – det kan vara allt från svettig rörelseaktivitet till lugn återhämtning.
Kampanjtiden är 10.4–10.5.2021. Läs mera om Ut och njutkampanjen här.

Kontakt

  • Patrik Lindholm

   Kampanjplanerare

  • tfn:
   050 400 2081

  • Kontakta