Sommarjobb - Therese

Ett sommarjobb som får en på gott humör

Gymnasieeleven Therese Ålgars jobbade som sommarhjälp på Folkhälsans daghem Skogsgläntan i S:t Karins. Hon tycker att jobbet med barn var givande och att det var kul att se hur de olika faserna i barnets utveckling, som hon läst om i en gymnasiekurs, såg ut i verkligheten. Hon lärde sig också hur mycket det egna humöret och attityden påverkar det allmänna humöret i gruppen.

Här kan du läsa mer om att jobba på Folkhälsan

Vad gjorde du en vanlig dag på jobbet?

På daghemmet Skogsgläntan var sommarrutinerna de samma varje dag. Vi var ute på förmiddagen, sedan blev det lunch, lek och vila. Då barnen vilade städade man litet. Efter vilan lekte barnen en stund, så var det mellanmål och sedan gick barnen ut igen. Till mina uppgifter hörde att övervaka, leka, servera mat och applicera solkräm på barn.

Vad var viktigt i ditt arbete?

Det var viktigt att vara närvarande och lyssna på barnen, att vara hjälpsam och följa med vad barnen gjorde och att kunna anpassa sig i olika situationer. Man kommer långt med att ha en bra attityd och med att vara positiv och sprida glädje. Det egna humöret påverkar barnen mera än vad man tror. Fast dagen skulle ha skulle ha börjat på ett jobbigt sätt så är det svårt att vara på dåligt humör då man kom till dagiset. Barnen är så söta att man inte kan vara sur.

Vad lärde du dig under sommarens jobb, som du kommer att ta med dig i livet?

Jag lärde mig byta blöjor! Jag lärde mig faktiskt mycket om barn, då jag inte har småsyskon. Jag såg såpass många barn att jag lärde mig om deras sätt att tänka på saker. Jag hade läst en psykologikurs om barn och deras utveckling under våren före jag började jobba på Skogsgläntan, och på jobbet kunde se ganska mycket av det jag lärt mig tidigare.

Vad var det bästa med ditt jobb? 

När jag kom hem var jag alltid på bra humör och jag väntade på nästa dag. Det var ett sommarjobb som fick mig på bra humör. Tiden gick ganska snabbt och det uppstod roliga stunder då barnen sade så lustiga saker. Fastän rutinerna var de samma varje dag så kändes det som att alla dagar var olika för att det hände mångsidiga saker.

Tre tips för en bra dag på jobbet: 

  • Ta rådet ”kläder enligt väder” på allvar, man är mycket ute under en dagisdag.
  • Då man är i grupp med flera barn vill alla barn ha uppmärksamhet. Vissa är duktiga att begära uppmärksamhet, medan andra inte är det, men de njuter tyst av uppmärksamheten ändå. Man måste se till att ge uppmärksamhet också åt de mera inåtvända barnen.
  • Lyssna noga på barnen, de har mycket att berätta. Fråga barnen vad de leker. Då kan många egna fina minnen komma tillbaka.