Sommarjobb - Nystugan

“Det var viktigt för mig att vara en frisk vind och ett roligt sällskap i vardagen!"

Ida Engström, 21, sommarjobbade på Nystugan, Folkhälsans boende för personer med funktionsvariationer, i Hagalund sommaren 2021. Jobbet fick henne att inse att det viktigaste är att bidra med positiv energi i andras vardag.

Läs mer om att jobba på Folkhälsan här

Vad gjorde du en vanlig dag på jobbet?

Förstås hjälpte jag personerna som bodde på Nystugan med sina dagliga rutiner, men överlag tänkte jag mycket på vikten av att komma in med positiv energi. Det var inte bara mitt jobb jag gick till, utan jag gick till någons hem. Och där ville jag vara en frisk vind och ett roligt sällskap i vardagen! För mig vad det viktigt att stämningen var god när jag gick hem för dagen.

Vad var viktigt i just ditt arbete?

Jag studerar som bäst till socionom på Arcada. Jag går andra året nu. När man jobbar med människor tycker jag det är viktigt att man är stresstålig, social och genuint tycker om sitt jobb. Det syns väldigt snabbt utåt om man inte på riktigt vill vara där.

Vad lärde du dig under sommarens jobb som du kommer att ta med dig i livet?

Jag lärde mig många viktiga saker, men i stora drag kanske att en sak som verkar liten för mig kan ha stor betydelse för någon annan. Vi ska alltid behandla andra som vi själva vill bli behandlade. Om jag inte skulle vilja sova i lakanen som finns framför mig på ett boende - ja, då byter jag dem direkt!

Vad var det bästa med ditt jobb?

Det bästa för mig personligen var att bekanta mig med funktionsvarierade som målgrupp. Området var helt nytt för mig och jag har inspirerats väldigt mycket av den positiva livssynen som fanns på Nystugan. Jag tycker att jag har fått perspektiv på livet och det var på alla sätt en lärorik sommar. Folkhälsan var en mycket bra arbetsgivare och jag kände att mina tankar och idéer togs väl emot.

Tre tips för att hitta ett sommarjobb

  • Börja med att lista dina egna styrkor. Strukturera dem strategiskt i din cv.
  • Våga tro på att du har något att erbjuda. Tro på din förmåga i din ansökan och när du går på intervjun. Det är viktigt att övertyga dig själv - och sedan de som gör intervjun!
  • Sök till många ställen, minst 7-10 olika!