Jobba som eftisledare - San

"Barnen ger oss arbetsglädje!"

“Vi ser, vi hör, vi pratar, vi springer och vi leker”. Så beskriver föreståndare San Törnroth eftisledarnas vardag i Sirkkala eftis. Eftisarnas uppgift är att se barnen och forma varje eftermiddag tillsammans med dem. Aktivt, närvarande och fostrande.

Här hittar du alla våra eftisar

Sirkkala eftis är beläget i ett hus med långa anor, ända från 1800-talet. Det är mysigt, ombonat och historien berättar att många små fötter har sprungit över golven under årens lopp. Byggnaden är eftisverksamhetens egen och är charmig och full av liv.

San Törnroth, föreståndare för Sirkkala eftis, har jobbat här i 13 år. Barnen är hennes arbetsglädje och inspiration i vardagen. Hennes team på åtta personer tar dagligen hand om cirka 70 barn. Och de gör det med glädje och stort hjärta.

– Vi jobbar med att utveckla social kompetens och relationer mellan barnen. Vi står för den mera avslappnade miljön efter skoltiden och vi tar vara på den på bästa sätt. Vi jobbar också mycket med nolltolerans. Händer det något, så reder vi ut det direkt. Barnen lär sig hur våra normer ser ut och vet var gränserna går, berättar San.

Där det händer hela tiden

Här är personalen engagerad i precis allt. Tillsammans med barnen har de bland annat gett ut en egen eftiskokbok med “Topp 10 mellanmål”. Maten görs i det egna köket och ibland serveras också en varm matportion. Personalen har märkt att eftisbarnen orkar bättre när de får äta varmt också på eftermiddagen. Dagarna kan vara långa och all extra energi är välkommen.

– Vi har i princip inget matsvinn alls. Vi äter upp allt på ett eller annat sätt! Vi är kreativa i vår matlagning och fostrar samtidigt barnen i hur mycket mat man ska ta på sin tallrik och varför man ska undvika att slänga mat. Vi ser det här som en fostran i sig.


Före San inledde sin utbildning inom eftisverksamhet jobbade hon som kursplanerare. Sedan ville hon göra något praktiskt inom ett område där det händer mycket hela tiden.

– Jag bodde fyra år i Danmark med min familj och där fanns många fina eftisar. Därifrån fick jag min inspiration. Jag inledde min eftisutbildning i Helsingfors och efter det kom jag till Åbo och Sirkkala. Barnen har ökat i antal för varje år och som mest har vi haft närmare 100 barn!

Ett pussel med resurserna

Som ansvarig eftisledare finns det alltid ett resurspussel att lägga. San betonar vikten av god rekrytering, vilket hon själv kan styra mycket av i samarbete med två andra ansvariga eftisledare. Teamet på ett eftis behöver också vara flexibelt. Att kunna hoppa in där det behövs är viktigt. Vikarier är inte lätta att få tag på med kort varsel och för kortvariga uppdrag.

– Jag tror att alla vinner på flexibilitet i det långa loppet. Vi hoppar mellan olika grupper beroende på hur gruppen ser ut den dagen. Vi hjälper varandra och har stor förståelse för att vissa bitar måste kunna pusslas snabbt med kort varsel. Det har gjort att vårt team fungerar snabbt, effektivt och enkelt. Folkhälsan är en bra arbetsgivare, pålitlig och ansvarstagande, berättar San.

“Sirkkalasystemet” – ett svenskt rum

Sirkkala eftis är ett stort eftis. San berättar om det så kallade “Sirkkalasystemet” som består av tre olika grupper: stora eftisgruppen, Sirkkalabackens grupp och Hanttisgruppen. Dessa tre bildar en gemensam helhet. Morgonverksamheten finns också i samma hus och den drivs med samma personal, men i Sirkkala fritidsklubbs regi. San betonar vikten av den svenskspråkiga verksamheten för alla aktörer.

– Vi ser det svenska rummet som oerhört viktigt här i Åbo. Och Sirkkala eftis är ett svenskt rum! Vi satsar också på att besöka konstmuseer i staden och ta till oss en kulturell fostran, säger San.

Som bäst är det dags att börja tillverka 150 munkar i eftisets kök. En fest är på kommande. Här skapar flexibiliteten, inspirationen och arbetsglädjen en oerhört fin vardag för både barn och personal.

– Precis som jag ville en gång i tiden, så händer det saker precis hela tiden!

Här kan du läsa mer om Folkhälsans eftisverksamhet.

Vill du veta mer om att jobba på eftis? Kontakta oss

    • Helena Pulkkinen

      Enhetschef, eftermiddagsverksamheten i huvudstadsregionen och Åbo

    • tfn:
      050 376 8196

    • Kontakta