Grupper för väntande familjer

Kom med och träffa andra i liknande livssituation

Vi ordnar olika slags grupper för personer som väntar barn eller som längtar efter att bli föräldrar. Grupperna erbjuder dig sällskap, kamratstöd och information.

Väntans café

På caféet får du kamratstöd och sällskap och varje träff har ett tema som utgår från deltagarnas behov. Fokus ligger på graviditeten, spädbarn, förlossningen, amning och det tidiga föräldraskapet. Ibland finns det frivilliga doulor på plats och utomstående föreläsare.

Längtans café

Längtans café är för dig som vill bli förälder men har svårt att få barn (primär barnlöshet) eller som redan har barn, men har svårt att få fler (sekundär barnlöshet). Träffarna fungerar som kamratstöd där vi för fria diskussioner och ibland bjuder in en expertgäst. Vi delar erfarenheter, stöttar varandra och får kraft av gemenskapen.

 

Inte min tur nu heller

”Jag är gravid” säger hon, och allmänt jubel utbryter. Så där som det ska vara. Men i min kropp finns ingen glädje. Eller jo, den finns, men den är gömd under så många lager av sorg och bitterhet att den inte hittar ut. När hon säger de tre orden känns det som ett knivhugg i ryggen. Jag har tungt att andas och allt blir en grå dimma. Jag står inte ut, jag måste bort härifrån. För det var inte min tur nu heller.

Vi är många som känt denna känsla i samband med gravidbesked. Ett besked som annars borde vara förknippat med enbart glädje och allmän eufori. Men när man själv har svårt att få barn är inga sådana känslor självklara.

Att inte kunna få de barn man önskat sig är en stor sorg. Det är också en förlorad dröm. En dröm om ett liv, som man kanske måste acceptera att man aldrig kommer att få. Och det känns så tungt, och många gånger så orättvist.

För många är barnlösheten, oavsett om den är primär eller sekundär, en sorg man bär i hemlighet. Något som är alldeles för tungt och för jobbigt att vara öppen med. Det finns också ofta en stor skam, både hos kvinnor och män, att inte kunna få barn. Att inte kunna göra det som ska vara det mest naturliga i världen.

Men just det där mest naturliga i världen är inte så lätt alla gånger. I Finland räknar man med att ungefär var femte par upplever ofrivillig barnlöshet. Det är ett stort antal, vilket betyder att alla säkert har något par i sin närhet som drabbats. Och därför behöver vi prata om barnlöshet. Vi behöver hitta stöd hos varandra för att orka bära den stora sorg det faktiskt är att inte få de barn man så gärna vill ha.

Mitt eget hjärta svämmar över av kärlek till det barn som ännu inte kommit till oss, trots att vi redan har två underbara barn. Men sorgen finns ändå där. Den där drömmen om en stor barnaskara finns där. Och trots att den bleknar med tiden så gör den ont, och man vet aldrig när kniven i ryggen hugger nästa gång. Men att prata om det och hitta stöd hos andra har hjälpt otroligt mycket. Att känna att man inte är ensam, och att man får vara ledsen. Att man får sörja varje månad när man inser att det inte lyckats den här gången heller. Inte den här sjuttioförsta gången heller.

Victoria Lassander-Sandin 

Välj region och visa grupper för väntande familjer

Välj region för att visa gruppernära dig. Genom att klicka på rubriken får du mer information om gruppen. Om din region inte visas så finns inga grupper insatta just nu.

Frågor och svar

Det går bra att ta med ett äldre syskon.

Jo, partner är välkomna.

Viktigt att veta

Vi talar svenska, finska och engelska på caféet och föräldrarna bjuds på kaffe/te och något litet tilltugg.

Kontakt

  • Ghita Johansson

   Simkoordinator i Nyland

  • tfn:
   044 788 3756

  • Ghita jobbar som simkoordinator i Nyland och ansvarar för baby- och familjesiminstruktörsutbildningen. Hon planerar och ordnar aktiviteter och utbildningar inom babyberöring.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Linda Adolfsson

   Koordinator för familjer & relationer, Åland

  • tfn:
   018 527 038

  • Ansvarar för föräldrastödet inom Folkhälsan på Åland, t.ex. doula- och familjecaféverksamheten, mammagrupperna, COPE och FamiljeKraft-lägren.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Petra Turja

   Sakkunnig och teamansvarig, Hälsofrämjande familjearbete

  • tfn:
   044 788 3747

  • Kontakta