Att bli förälder

Babydax - en virtuell förberedelsekurs för dig som väntar barn

Kom med och förbered dig inför livet med en baby! Du får information, tips och råd samt möjligheter att stanna upp och reflektera kring frågor som berör graviditet, förlossning och föräldraskap. Mammor, pappor/partners och stödpersoner – alla är varmt välkomna med.

Babydax är en distanskurs bestående av fem kursträffar samt ett materialpaket på lärplattformen Moodle. Som utbildare fungerar Folkhälsans sakkunniga med många års erfarenhet av att förbereda familjer inför förlossning och familjeliv. Kursen riktar sig främst till förstagångsföräldrar men det går bra att delta även om man har barn från tidigare. 

Kursen ordnas tre gånger per år med kursstart i januari, maj samt augusti/september. Anmäl dig till den kurs som är närmast barnets beräknade födelsedag. Har du beräknat senare under året kan du vänta till följande kurs. Välkommen med!

Längre ner på denna sida hittar du mera information om kursen samt material och tips som stöder blivande och nyblivna föräldrar. De kan också användas av yrkesverksamma i klientarbetet.

Familjeförberedelsekurser och föräldragrupper

Välj region för att visa kurser och grupper nära dig. Genom att klicka på rubriken får du mer information om kursen. Om din region inte visas finns inga kurser insatta just nu.

Material & viktigt att veta

Här hittar du material och mera info.

1. Nio månader av förberedelse
Under nio månaders tid gör sig barnet och föräldrarna redo för att mötas. Hur kan du använda denna tid för att mentalt, fysiskt och praktiskt förbereda dig inför föräldraskapet?

2. Att föda barn – vad är bra att veta?
Förlossningen kan väcka blandade känslor och frågorna är ofta många. Hur brukar förlossningen starta? När är det dags att åka till BB? Vad händer under en vaginal förlossning och hur går ett kejsarsnitt till?

3. Dags för förlossning!
Vi talar om den känslomässiga sidan av att föda barn, vilka känslor och tankar kan väckas under förlossningen då du blir förälder? Vi fokuserar på vad du som föder kan göra för att aktivt hantera sammandragningarna samt på hur du som pappa / partner eller stödperson kan vara delaktig och skapa trygghet genom ditt stöd

4. En nyfödd baby och en nybliven förälder 
Vi talar om babyvård och om vikten att ta hand om sitt välmående som nybliven förälder. Vad är bra att veta om amning och flaskmatning. Vad är baby blues och förlossningsdepression för något?

5. Vardagen som familj
Att bli förälder handlar om både ansvar och glädje; om att hitta en ny roll i livet och skapa ett livslångt förhållande till en helt ny människa! Vi låter det sakta sjunka in och behandlar även mer praktiska frågor som: hur kan babyvardagen se ut? Hur brukar man återhämta sig efter graviditet och förlossning? Vad är vanligt när det kommer till sömn i babyfamiljen? Vi tar även upp teman som jämställdhet i parförhållandet samt familjers mångfald.

Folkhälsan förbehåller sig rätten till ändringar.

Här kan du ta del av material och tips som stöder blivande och nyblivna föräldrar. De kan också användas av yrkesverksamma i klientarbetet.

Babydax kurshäfte, ifyllbart

Graviditetsdagboken "BABYN i tankarna"

Samspelsmaterialet ”Tillsammans från A till Ö”

När du deltar på kursen Babydax kommer du att få ett lösenord till kurssidan på Moodle. Där finns inspelade föreläsningar, kursmaterial samt annat material som du kan ha nytta av. Lösenordet fås vid kursstart.

Tiden från början av graviditeten fram till att barnet hunnit fylla ca 2 år kallas för de första 1 000 dagarna. Det är en period med enorm utvecklingspotential men innebär också stor sårbarhet. Under de första 1000 dagarna utvecklas barnets hjärna, kropp och immunförsvar som allra snabbast. Alla förtjänar en god start i livet och därför satsar Folkhälsan på att stöda familjers välmående i ett så tidigt skede som möjligt. Kursen Babydax har kommit till som ett led i detta viktiga arbete.

Kursens mål och innehåll bygger på de nationella rekommendationerna för Familjeträning, Handbok för mödrarådgivning, THL, 2015. Kurshelheten Babydax har planerats av ett mångprofessionellt team bestående av Malin von Koskull, Petra Turja, Liisa Jungar, Suss Åhman samt Mariette Pontán. Tillsammans har teamet mångsidig erfarenhet av att arbeta med och stöda blivande och nyblivna föräldrar. Även andra sakkunniga inom hälsovården har konsulterats. Kursen vidareutvecklas kontinuerligt på basis av kursfeedback.

Kursen har som mål att komplettera den familjeförberedelse som kommunerna erbjuder. Folkhälsan samarbetar gärna och kursen kan erbjudas som en del av den kommunala familjeförberedelsen. Observera dock att Babydax inte ersätter den kommunala familjeförberedelsen. Vänligen kontakta kursarrangörerna ifall du planerar ett samarbete med Babydax i din kommun.

Folkhälsan förbehåller sig rätten till ändringar.

"Mentalt kände vi oss väl förbereda inför förlossningen tack vare kursen"

"Supertrevliga och inspirerande föreläsare! Tack till er och till Folkhälsan! Det känns som att jag är redo att träffa mitt barn nu, jag klarar av det här."

"En otroligt bra kurs. Har berättat om den och rekommenderat den åt alla!"

"Ni har varit helt SUPER! Kursen var både informativ och rolig med en perfekt balans mellan kunskap och mys. Det blev riktigt en programpunkt man såg fram emot. Ni lyckades kombinera ett ambitiöst innehåll med lite mera värme och bra fiilis än i Finland i allmänhet. Bra jobbat, fortsätt så här!"

 "Vi har varit jättenöjda med kursen och innehållet. Aktuella ämnen har behandlats på ett positivt och informativt sätt."

 "Mycket bra föreläsningar med viktig och bra information varje gång. Lärde oss något nytt på varje föreläsning. Föreläsarnas glada och positiva energi förmedlades bra till lyssnare och gav mig mera lugn inför kommande utmaningar som förälder."

"Trevligt! En del som man redan visste men det har varit perfekt att sitta hemma i soffan med sambon och diskutera olika ämnen som togs upp, t.ex. vad man vill att partnern gör under förlossningen."Frågor och svar

Här hittar du svar på några vanliga frågor

Alla som anmält sig till kursen Babydax får en länk skickad till sin e-postadress samma dag som kursen startar samt dagen innan respektive kurskväll. Du får även tillgång till material på lärplattformen Moodle som du kan bekanta dig med på egen hand. Mer information får du under den första träffen.

Ja, absolut! Det går bra att delta på kursen ensam. Under kursen pratar vi mycket om pappans / partnerns / stödpersonens roll. Därför rekommenderar vi att du som väntar ensam bjuder med din stödperson till kursen eller till en del av kurskvällarna ifall du tänkt ha stödpersonen med dig under förlossningen eller om du vill ha någon att bolla kurskvällarnas teman med.

Kursen riktar sig främst till förstagångsföräldrar men om du eller din partner har barn är det inget hinder för dig / er att delta, alla som väntar barn är varmt välkomna med.

Ja, det går och du kan även ställa frågor anonymt. Observera att kursledarna inte ger medicinska råd utan endast svarar på frågor av mer allmän karaktär som gäller rekommendationer och riktlinjer. Vid frågor som gäller den egna hälsan och vården hänvisas kursdeltagarna till mödrahälsovården.

Ja, du kan anmäla dig även om du inte har möjlighet att delta på alla live-föreläsningar. Materialet finns samlat på plattformen Moodle och du kan se på de inspelade föreläsningarna efteråt. Observera att de inspelade föreläsningarna innehållsmässigt kan skilja sig en aning från de föreläsningar som sänds live.

Kursen Babydax är avsedd att komplettera den familjeförberedelse som kommunerna erbjuder. Du är varmt välkommen med även om du deltar på en annan förberedelsekurs.

Kontakt

  • Liisa Jungar

   Sakkunnig i hälsofrämjande för väntande och småbarnsfamiljer & doulakoordinator i Åboland

  • tfn:
   044 488 30 78

  • Kontakta
  • Petra Turja

   Sakkunnig och teamansvarig, Hälsofrämjande familjearbete

  • tfn:
   044 788 3747

  • Kontakta
  • Mariette Pontán

   Koordinator, Nyland

  • tfn:
   044 788 3666

  • Hälsofrämjande för blivande familjer Doulaverksamhet, Längtans café, Babydax, amning

   Visa mer
  • Kontakta