Tutkijat selvittävät liikunnan merkitystä ikääntymiseen - Folkhälsan
01 kesäkuuta 2023

Tutkijat selvittävät liikunnan merkitystä ikääntymiseen

Fyysinen aktiivisuus ja liikunta ovat tärkeitä hyvinvoinnin peruspilareita. Mutta miten henkilön fyysinen aktiivisuus vaikuttaa biologiseen ikääntymiseen? Tätä tutkijat Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa selvittävät pääkaupunkiseudulla asuvien 50–70-vuotiaiden vapaaehtoisten osallistujien parissa.

XAGE-tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten liikunta ja fyysinen aktiivisuus voivat edistää 50–70-vuotiaiden terveenä ikääntymistä.

– Liikunnan vaikutuksia ikääntymiseen liittyviin sairauksiin ja toimintarajoitteisiin on tutkittu paljon, mutta huomattavasti vähemmän tiedetään liikunnan vaikutuksista itse ikääntymiseen, sanoo XAGE-tutkimuksen johtava tutkija Niko Wasenius Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

Tutkimus on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja ensimmäiset mittaukset on tehty tammikuussa 2023. Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä väestömme ikääntyy nopeasti. Fyysisesti aktiivista elämäntapaa ja sopivaa liikuntaa pidetään hyvänä keinona edistää terveenä ikääntymistä.

Liikuntaohjelman vaikutukset mitataan

XAGE-tutkimus on interventiotutkimus, jossa osallistujat jaetaan kahteen ryhmään. Interventioryhmä liikkuu säännöllisesti kuuden kuukauden ajan annetun liikuntaohjelman mukaan. Kontrolliryhmä jatkaa elämäänsä tavalliseen tapaan. Tutkimuksen alussa ja lopussa mitataan biologisen ikääntymisprosessin eri osa-alueita, jotta saadaan selville, onko liikuntaohjelmalla vaikutusta biologiseen ikääntymiseen sekä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Tutkimus on suunnattu henkilöille, jotka eivät liiku säännöllisesti ja joilla ei ole vakavia perussairauksia. Osallistujat saavat kattavan tietopaketin omasta terveydestään sekä mahdollisuuden osallistua merkitykselliseen tutkimukseen, joka voi auttaa muita tulevaisuudessa.

– Tavoitteenamme on mitata biologista ikääntymisprosessia mahdollisimman kattavasti ja saada siten laaja ymmärrys liikunnan merkityksestä biologisessa ikääntymisprosessissa ja ikään liittyvistä muutoksista elimistössä, Wasenius sanoo.

Lue lisää XAGE-tutkimuksesta.

Lisätietoja

vastaava tutkija, dosentti Niko Wasenius
niko.wasenius@helsinki.fi
puh: 044 3714921