Forskare utreder vilken roll motionen har då man åldras - Folkhälsan
01 juni 2023

Forskare utreder vilken roll motionen har då man åldras

Fysisk aktivitet och motion är viktiga grundstenar för välbefinnandet. Men hur påverkar en persons fysiska aktivitet det biologiska åldrandet? För att ta reda på detta efterlyser forskare vid Folkhälsans forskningscentrum frivilliga personer i åldern 50–70 år i huvudstadsregionen.

Syftet med XAGE-studien är att utreda hur fysisk aktivitet och motion kan bidra till ett hälsosamt åldrande bland 50–70-åringar.

– Mycket forskning har gjorts om effekterna av fysisk träning på åldersrelaterade sjukdomar och funktionshinder, men mycket mindre är känt om effekterna på själva åldrandet, säger Niko Wasenius, ledande forskare för XAGE-projektet vid Folkhälsans forskningscentrum.

Studien har väckt stort intresse och de första mätningarna påbörjades i januari 2023. Temat är väldigt aktuellt eftersom vår population åldras i accelererande takt. En fysiskt aktiv livsstil med lämplig motion anses vara bra sätt att främja ett hälsosamt åldrande.

Mäter effekterna av ett träningsprogram

XAGE-studien är en interventionsstudie där deltagarna delas in i två grupper. Interventionsgruppen följer ett träningsprogram där de rör på sig regelbundet i sex månaders tid. Personerna i kontrollgruppen fortsätter leva sina liv som vanligt. I början och i slutet av studien görs en rad tester som mäter olika aspekter av den biologiska åldrandeprocessen för att ta reda på om träningsprogrammet haft någon inverkan på deltagarnas åldrande samt deras fysiska och psykiska välmående.

Studien riktar sig till personer i åldern 50–70 år som inte rör på sig regelbundet och som inte har allvarliga underliggande sjukdomar. Deltagarna får ett omfattande informationspaket om sin egen hälsa och dessutom en möjlighet att bidra till meningsfull forskning som kan hjälpa andra i framtiden.

– Vårt mål är att mäta den biologiska åldrandeprocessen på ett så omfattande sätt som möjligt och på så sätt få en bred förståelse om den fysiska aktivitetens roll i den biologiska processen och åldersrelaterade förändringar i kroppen, säger Wasenius.

Läs mer om XAGE-studien

Mera information

Ledande forskare, docent Niko Wasenius
niko.wasenius@helsinki.fi
tfn: 044 3714921