”Porasin kumpaankin kenkään kaksi reikää” - Folkhälsan
01 lokakuuta 2020

”Porasin kumpaankin kenkään kaksi reikää”

Lähes 250 osallistujaa juoksi yli kivien ja kantojen ja ui Nuuksion kansallispuiston järvissä Folkhälsan Swimrun -kilpailussa lauantaina. ”Porasin kumpaankin kenkään kaksi reikää. Tällä tavoin vesi valuu pois, kun uinnin jälkeen lähtee juoksemaan”, ensimmäiseen lähtöön osallistunut Ann Tylemo selvittää.

Vuoden 2020 tulosluettelo

Ann Tylemo deltog i Folkhälsan Swimrun på Solvalla 19.9.2020

Kuva yllä: Ann Tylemo osallistui Folkhälsan Swimruniin Solvallassa 19.9.2020. Kuva: Jonatan Sparv.

Ann Tylemo osallistui Folkhälsan Swimruniin ensimmäistä kertaa. Hän oli tyytyväinen suoritukseensa.

Jotkut olivat mukana ensimmäistä kertaa, toiset olivat jo kokeneita osallistujia. Useimpien kasvoilla paistoi hymy juoksun jälkeen.

Lähes 250 henkilöä juoksi yli kivien ja kantojen ja ui Nuuksion kansallispuiston järvissä Folkhälsan Swimrun ‑kilpailussa lauantaina.

Folkhälsan Swimrun järjestettiin Solvallassa lauantaina seitsemättä kertaa. Kilpailussa juostaan ja uidaan yksin tai pareittain Nuuksion kansallispuiston luontoympäristössä Espoossa.

Kilpailupäällikkönä toimivan Mats Almqvistin mukaan tämänvuotisen Folkhälsan Swimrunin osallistujamäärä oli kutakuinkin samalla tasolla kuin edellisvuonna.

”Osallistujia kotimaasta oli enemmän kuin aiemmin, mutta koronatilanteen vuoksi ulkomaisia osallistujia ei ollut yhtä paljon tänä vuonna.”

Kuva: Prakticumin mediaoppilaat.

Tämänvuotiseen kilpailuun osallistui yhteensä noin 240 henkilöä. Almqvist on ilahtunut siitä, että eri matkoille osallistuu nuorisoa kasvavissa määrin.

”Ensimmäisinä vuosina osallistujat olivat lähinnä keski-ikäisiä miehiä. Nyt sukupuolijakauma on melkein 50/50, ja meillä on huomattavasti enemmän nuoria kilpailijoita. Olemme siitä iloisia”, hän sanoo.

Folkhälsan Swimrunissa voi valita neljästä eri kilpamatkasta. Ann Tylemo päätti osallistua päivän ensimmäiselle lähdölle eli Super Sprintille, johon kuuluu seitsemän kilometriä juoksua ja kilometrin verran uintia.

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Tylemo, joka nykyään asuu Espoossa, osallistui tänä vuonna Folkhälsan Swimruniin ensimmäistä kertaa.

”Valitsin siksi lyhyen matkan”, hän sanoo päästyään maaliin.

Hän on tyytyväinen siihen, että juoksi matkan loppuun asti, ja myöntää lajin vaativan harjoittelua.

”Metsässä juoksemiseen olen tottunut, joten juoksuosuus meni hyvin. Oikean uintitekniikan löytäminen oli kuitenkin vaikeinta. Itse uin rintauintia muiden kroolatessa, joten jotkut pääsivät ohitseni.”

Kuva: Prakticumin mediaoppilaat.

Juoksun ja uinnin ihanteelliseen yhdistämiseen tarvitaan joitain erityisvarusteita. Osallistujilla on kengät jalassaan sekä maalla että vedessä. Ann Tylemolla on oiva juoksukenkiä koskeva vinkki.

”Porasin kumpaankin kenkään kaksi reikää. Tällä tavoin vesi valuu pois, kun uinnin jälkeen lähtee juoksemaan,” Ann Tylemo selvittää.

Hänellä on myös swimruniin tarkoitettu märkäpuku.

”Tässä puvussa on helpompi liikkua kuin tavallisessa märkäpuvussa.”

Tylemolla oli selkeä taktiikka ennen kilpailua, josta hän mielestään suoriutui hyvin.

”Koetin olla metsässä mahdollisimman nopea, koska metsä on valttini. Uintia saan vielä parantaa, mutta sekin sujui paremmin kilpailun edetessä.”

Kokonaisuutena tarkastellen Tylemo on erittäin tyytyväinen suoritukseensa.

”Tämän teen taatusti toistekin. Pidän avovesiuinnista enemmän kuin sisäaltaassa uimisesta.”

Kuva: Prakticumin mediaoppilaat.

Eikö vedessä tullut kylmä?

”Tulihan siellä hieman vilu, mutta juostessa keho lämpiää taas varsin nopeasti. Hyvä oli, että ennen uutta uintijaksoa sai juosta vähän.”

Tylemo on myös tyytyväinen siihen, että hän aloitti lyhimmällä matkalla.

”Se oli hyvä päätös. Ensi vuonna voinen sitten panostaa pidemmälle matkalle”, hän sanoo nauraen.

Pisimpään matkaan, ÖtillÖ Merit Raceen, kuuluu 33 km juoksua ja 5,8 km uintia. Tero Setola ja Mikko Laine voittivat tämänvuotisen kilpailun. Kyseessä oli heidän ensimmäinen swimrun-kilpailunsa, joskin molemmilla on vankka kokemus triathlonista.

”Se oli tosi hauskaa, mutta samalla raskasta. Eritoten kylmä vesi teki tästä haastavaa”, Mikko Laine sanoo.

Tero Setola ja Mikko Laine voittivat ÖtillÖ Merit Race ‑kilpailun joukkueellaan SKB-Racing. Kuva: Jonatan Sparv.

Joukkuetoveri Tero Setola piti kilpailun konseptista.

”Järjestäjiltä todella hyvin hoidettu. Oli upeaa juosta metsässä ja sitten sukellella järvissä.”

Hän on samaa mieltä Laineen kanssa kilpailun haastavuudesta.

”Tätä ei oikein voi verrata triathloniin, jossa on koko ajan sama vauhti päällä. Tässä taas tempo vaihtelee koko ajan, ja toisaalta vedessä tulee kylmä ja juostessa kuuma. Mikko sai vetää minua ylös viimeisessä mäessä”, Setola nauraa.

Vuoden 2020 tulosluettelo.

Teksti ja kuva: Jonatan Sparv / Folkhälsan.

Kuvat Prakticumin mediaoppilailta (yhteistyössä Folkhälsanin kanssa).

Enemmän kuvia Swimrun-kilpailusta myöhemmin.

Lisätietoja ja yhteystiedot löydät Folkhälsan Swimrun ‑sivustolta.