Folkhälsanin tutkija WHO:n syöpätutkimuksen johtajaksi - Folkhälsan
01 kesäkuuta 2018

Folkhälsanin tutkija WHO:n syöpätutkimuksen johtajaksi

Folkhälsanin tutkimusryhmän johtaja, professori Elisabete Weiderpass Vainio, on nimitetty Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) johtajaksi.

-Olen todella iloinen tästä uudesta toimesta tutkimuslaitoksen johtajana. Odotan innokkaasti, että pääsen tarjoamaan omaa osaamistani IARC:n tärkeään työhön.

Weiderpass Vainio on lähtöisin Brasiliasta, mutta on nykyään myös Ruotsin ja Suomen kanslainen. Folkhälsanissa hänen ryhmänsä tutkii geneettistä epidemiologiaa.

-Tutkin lasten ja nuorten ylipainoisuutta: mistä se johtuu ja mitkä ovat seuraukset? Työskentelen myös syöväntutkimuksessa yhteistyössä yli 30 maasta tulevien asiantuntijoiden kanssa.

Työ IARC:n johtajana alkaa tammikuussa 2019. Toimi kestää viisi vuotta, minkä jälkeen sitä on mahdollista jatkaa vielä viidellä vuodella,

-Laitoksella on pitkä ja tärkeä historia jo 50 vuoden ajalta. On tärkeää, että IARC jatkaa tärkeää työtään syöväntutkimuksen parissa. Tällä alalla on nykyisin myös paljon muita toimijoita, mutta IARC:n rooli on edelleen keskeinen ja merkittävä.

Elisabete Weiderpass Vainio toimii epidemiologian professorina Tukholman Karoliinisen instituutin lääketieteellisen epidemiologian ja biostatiikan laitoksella sekä Norjan arktisen yliopiston syöpäepidemiologian professorina. Hän toimii lisäksi syöpäepidemiologian apulaisprofessorina Brasiliassa, Kiinassa ja Iranissa sekä vierailevana professorina Kuwaitissa.

Weiderpass Vainio on syöpäepidemiologin ja syövän ennaltaehkäisyn asiantuntija sekä johtaa Norjan Syöpärekisterin tutkimusosastoa. Lisäksi hän johtaa myös Folkhälsanin tutkimuskeskuksen geneettisen epidemiologian tutkimusyhmää Suomessa.

-Olen opiskellut Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa sekä työskennellyt lääkärinä ja tutkijana. Aviomieheni on myös lääkäri ja tutkija ja toimii tällä hetkellä Kuwaitissa dekaanina uudessa Kansanterveystieteen tiedekunnassa. Perheemme on suuri ja käsittää neljä bonustytärtä sekä toistaiseksi kuusi lastenlasta.

Lähteet: IARC, Karolinska Institutet, Elisabete Weiderpass Vainio.