Solvalla uudistaa ja rakentaa uutta - Folkhälsan
15 helmikuuta 2022

Solvalla uudistaa ja rakentaa uutta

Espoon Nuuksiossa sijaitsevalla Solvallan urheiluopistolla puretaan vanhoja rakennuksia, kunnostetaan, modernisoidaan ja rakennetaan uutta. Alueelle saadaan maalämpö ja sähköautojen latauspisteitä, ja esteettömyyttä parannetaan. Taloudellisesti kyseessä on yli 10 miljoonan euron investointi.

Folkhälsan Utbildning Ab:n toimitusjohtajan Tomas Järvisen mukaan näin iso investointi Solvallaan lisää urheiluopiston houkuttelevuutta.

”Rakentaminen ja peruskorjaus eivät vaikuta käynnissä olevaan toimintaan, joka jatkuu normaalisti.”

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla Järvinen ja oikealla Folkhälsanin kiinteistöjohtaja Johan Johansson. Kuva: Jonas Jernström.

”Luonnossa oleskelu ja luontoaktiviteetit houkuttelevat yhä enemmän ihmisiä, mikä näkyy myös Solvallan ja Nuuksion kansallispuiston alueilla”, Järvinen sanoo.

Solvallan modernisointiurakan ensimmäinen vaihe aloitettiin vuosina 2016–2017. Silloin purettiin ja rakennettiin uudelleen yksi osa kokonaisuudesta, joka koostuu kolmesta erillisestä mutta toisiinsa kiinni rakennetusta rakennuksesta. Nämä kolme osaa ovat liikuntasalirakennus, Gillesgården-kartano ja länsiosa, jossa toimii myös ravintola Villa Solvalla.

”Aiemmin suojeltu Gillesgården puretaan nyt, ja tilalle rakennetaan kokonaan uusi rakennus. Uusia huoneita tulee 16–17, joista 11 on asuntolan yöpymishuoneita”, Järvinen kertoo.

Foto: Jonas Jernström.

Esteettömyys mielessä

Suunnitelman mukaan vanhan rakennuksen purku tapahtuu helmi-maaliskuun aikana ja uudisrakentaminen alkaa huhtikuun alussa; se valmistuu vuoden 2023 talven ja kevään aikana.

”Liikuntasalin ja ravintolaosan välisestä käytävästä tulee kokonaan uusi. Esteettömyys otetaan huomioon: kaikille sisäänkäynneille ja myös sisätiloihin tarvittaviin paikkoihin rakennetaan rampit”, Järvinen kertoo.

Museovirasto on vaatinut, että kaiken tulee sulautua ympäristöön, mikä koskee esimerkiksi ulkopäällystettä, jonka tulee entiseen tapaan olla liuskekiveä. Ulkokaiteiden tulee olla metallisia.

Maalämpöä kiinteistöstrategian mukaisesti

Heinäkuussa aloitetaan näiden rakennusten maalämpörakentaminen. Valmista pitäisi olla alkusyksystä, jotta maalämpöä voidaan käyttää lämmitykseen syksyn–talven 2022–2023 aikana.

”Suosimme Solvallassa maalämpöenergiaa, jotta olisimme vähemmän riippuvaisia ulkoisista tuottajista. Maalämpö on meillä ollut käytössä Kaarinan Skogsgläntanin päiväkodin lisärakennuksessa vuodesta 2015. Toivomme, että tästä tulee uuden kiinteistöstrategiamme mukaisesti uusi normaali”, sanoo Folkhälsans fastigheter Ab:n toimitusjohtaja Johan Johansson.

Samalla pysäköintipaikalle tulee myös sähköautojen latauspisteitä.

Liikuntasalirakennus kunnostetaan

Liikuntasalirakennuksen peruskorjaus alkaa lokakuussa 2022. Tämä työ jatkuu talvikauden aikana.

”Julkisivu ja katto kunnostetaan. Rakennuksen sisätiloja ehostetaan, ja muun muassa täysin uusi LED-valaistus otetaan käyttöön. Se pienentää merkittävästi sähkölaskua. Talon ylimmässä kerroksessa remontoidaan 16 huonetta ja niiden tasoa parannetaan”, Tomas Järvinen kertoo.

 Foto: Jonas Jernström.

Asuntola puretaan ja tilalle rakennetaan uusi

Kesäkuussa 2023 urheilukentän viereen alkaa uuden asuntolan rakentaminen. Vanha asuntola puretaan touko-kesäkuussa 2024, ja uuden on tarkoitus olla muuttovalmis ennen sitä.

”Uudesta asuntolasta tulee todella raikas ja tasokkaampi kuin edellinen, ja se soveltuu niin opiskelijoille kuin vieraillekin”, sanoo Tomas Järvinen.

Yöpymiskapasiteetti kasvaa merkittävästi.

Aiemmin Solvallalla oli käytössään asuntola- ja majoitustilat kahdessa rakennuksessa, Branten 1 ja 2, jotka sijaitsevat rinteellä urheilukentän ja Areenan tien varrella. Folkhälsan vuokrasi niitä Solvalla Stiftelse säätiöltä, mutta sopimus irtisanottiin. Nykyään ne toimivat hotelleina ja tunnetaan nimellä Haltia Lake Lodge.

80 miljoonan investointi lähivuosina

Seuraavien viiden vuoden aikana Folkhälsanissa on odotettavissa paljon rakentamista ja peruskorjauksia.

”Meillä on rakentamisen investointisuunnitelma, joka on lähivuosina yhteensä 80 miljoonaa euroa koko Folkhälsanin laajuisesti. Tätä voi verrata keskikokoiseen kaupunkiin, joka investoi vuosittain noin 5–8 miljoonaa euroa”, Johan Johansson sanoo.

 

Kuva: Jonas Jernström
Teksti: Tomas von Martens