Kesätyö - Ellen

”Nystuganissa oli aikaa myös hauskoille asioille”

Ellen Nieminen, 21, oli kesätöissä Folkhälsanin vammaisten henkilöiden palvelukodissa Espoossa kesällä 2021. Nystuganissa hän ymmärsi yksilöllisten tarpeiden täyttämisen tärkeyden.

Työskentele Folkhälsanilla

Mitä teit tavallisena työpäivänä?

Joka aamu jaoimme porukan niin, että kukin työntekijä vastasi 2–3 vuokralaisesta. Sitten päivä alkoi hygieniarutiineilla, kävelyillä ja yleisellä toiminnalla. Jokaisella Nystuganin kymmenestä asukkaasta on omat rutiininsa, joten jokainen päivä oli hieman erilainen. Joskus teimme asioita yhdessä, joskus kukin erikseen.

Mikä juuri sinun työssäsi oli tärkeää?

Kaikkein tärkeintä on varmasti se, että on kiinnostunut ihmisistä ja ymmärtää kaikkien ihmisten olevan yksilöitä. Tässä työssä, kuten missä tahansa työssä ihmisten kanssa, on oltava herkkä erilaisten tarpeiden suhteen.

Mitä sellaista opit kesätyön aikana, mitä käytät myöhemmin elämässäsi?

Minulla on sosionomin opinnot meneillään Arcadassa, joten tämä oli arvokas kokemus käytännön työstä. Uskon oppineeni tänä kesänä paljon.

Olen työskennellyt aiemmin vanhusten kanssa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun työskentelin vammaisten ihmisten parissa. Koska Nystuganissa monet ovat vanhahkoja, esimerkiksi rutiineissa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta katson tässä kuitenkin oppineeni juuri eroavaisuuksista. Joku haluaisi kovasti olla itsenäinen, kun taas joku toinen haluaisi hakeutua ryhmään.

Mikä oli parasta työssäsi?

Nystuganissa oli aikaa myös hauskoille asioille. Siellä ei tehdä vain ”mitä täytyy”, vaan kävimme myös museossa, teimme veneretken ja kävimme konsertissa. Aikaa jäi vähän ylimääräisillekin jutuille. Sitä arvostin todella. Lisäksi ilmapiiri oli erittäin vastaanottavainen heti aloittaessani, niin henkilökunnan kuin vuokralaistenkin keskuudessa.

Kolme vinkkiä kesätyöpaikan löytämiseen

  • Selvitä itsellesi, mistä olet oikeasti kiinnostunut. Se auttaa, kun herätyskello soi joka aamu! Hakeudu todella houkuttelevalle alueelle, josta haluat oppia lisää.
  • Soita yrityksille, vaikka ne eivät ilmoittaisikaan kesätyöpaikkoja haettavaksi! Joskus yrityksillä ei ole työpaikkailmoituksia, vaikka ne tarvitsevat työvoimaa. Soita ja kerro itsestäsi!
  • Joskus myös paikalla käyminen auttaa. Ihmiset muodostavat toisistaan paremman kuvan tapaamalla fyysisesti. Ehdota tapaamista ja näytä, mistä olet kotoisin!