Sömn – en viktig källa till välmående

Sömnen gör oss utvilade, glada och pigga. Det är lättare att koncentrera sig och lära sig nytt när vi sover gott.

Olika personer har olika sömnbehov och vi har olika sömnbehov i olika åldrar. Barn behöver sova betydligt mer än vuxna,. Ett spädbarn behöver sova mellan 16 till 18 timmar per dygn. Barn i skolåldern behöver ca 10 timmar och ungdomar minst 9 timmar sömn i dygnet. Vuxna klarar sig ofta med 7–8 timmar i dygnet. Sömnen ändras, varierar i perioder och det självupplevda sömnbehovet brukar minska när vi blir äldre.

I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbrist tas igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova flera timmar än normalt.

Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och att vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket. Om du känner dig trött kan du med fördel ta en tupplur, men inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom den då kan påverka nattsömnen negativt. Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Kanske kan du gå i stället för att åka bil? Ät frukost, lunch och middag på regelbundna tider. Ät också gärna ett litet kvällsmål före läggdags. Det krävs nämligen också energi för att somna.

Om du har svårt att somna på kvällen eller vakna på morgonen kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt. Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött. Det är också viktigt att varva ner i tid innan läggdags. Skapa därför en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n och datorn i god tid, släck lampor och låt hemmet bli tystare. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.

Om du av någon anledning förändrar din dygnsrytm så kan det innebära att funktionsnivån försämras. Det kan bidra till en ökad risk för olyckor och sämre immunförsvar. Sömnen är annorlunda i början och slutet av natten. Musklerna och hjärnan återhämtar sig under den djupa sömnen i början av natten. I slutet av natten är det bl.a. känslolivet som utvecklas. Genom att lägga dig i tid försäkrar du dig om att du får tillräckligt av den viktiga djupa sömnen som börjar i god tid före midnatt. Tillräcklig sömn ökar kroppens motståndskraft och gör dig mindre mottaglig för sjukdomar. Det lönar sig alltså att sova!

2 kommentarer på sidan "Sömn – en viktig källa till välmående"

Läs kommentarer
Skriv en kommentar direkt på sidan
Skriv en kommentar direkt på sidan