Kost

Det finns många sätt att äta rätt och följa näringsrekommendationerna. Frukter, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, vegetabilisk olja samt nötter och frön kan vi äta mera av.
Tallrik med ugnsrostade rotfrukter, färska grönsaker och kål, omgiven av en halv apelsin, rödlök, tomatkross, bär, smoothie och fruktdessert.

Mat ger hälsa

Variera din mat, välj mest från växtriket – och ät med glädje! Det är huvudbudskapet i näringsrekommendationerna.

Om du vill ändra dina matvanor är ett bra tips att fokusera på att lägga till mat som innehåller fullkorn, bra fetter, fibrer och vitaminer. Det här bidrar till att du känner dig mätt och håller dig pigg under dagen.

Hållbart på menyn podcast - lektionshelhet om kostvanor för andra stadiet

Vill du som jobbar i skola diskutera kostvanor med tonåringar? Vi erbjuder ett färdigt material som kan användas under lektioner eller i smågrupper. Använt i undervisning i bl.a. hållbar utveckling och modersmål.

Kost och hälsa

Jobbar du på ett äldreboende och är intresserad av mat? Hur kan du veta om de äldre får tillräckligt med näring?

Vi ordnar 3 timmars inspirationstillfällen - Mat som ger kraft och näring för vård- och kökspersonal. Vi lägger fokus på de måltider som du mest kan påverka: frukost, eftermiddagskaffet och kvällsbiten. Huvudsyftet är att få in mera näring och energi på en liten mängd mat samtidigt som vi vill inspirera till mera variation.

Vi talar också om varför det är viktigt att upptäcka undernäring bland äldre. Vi börjar med en föreläsning och efter det har vi en praktisk workshop. Till sist avnjuter vi tillsammans den mat som vi har lagat och har en utvärdering och diskussion.

Ta kontakt om du vill att vi kommer ut till din arbetsplats så kommer vi överens om tid och pris.

Kontakt

Susanna Strandback

Sakkunnig inom kost och hälsa

Sakkunnig

Österbotten

040 839 5598

Kan matprat leda till matfajt i klassen?

Kolla videon och använda materialet för att ta upp matfrågan i din klass.

Kontakt

Sophia Le Roux

Projektledare, Hållbart på menyn

Verksamhetskoordinator

Nyland

044 788 1944

Ebba Håkans

Projektledare, Hållbart på menyn

Verksamhetskoordinator

Österbotten

0447883678

Ladda ner material om kost och hälsa

Material om Gimme5 (för skolor)Material om Kocka På (för daghem)Kost och äldre: broschyren Mat som ger kraft och näringMat 65+Recepthäfte Kökshäng med Sanna och SilviaLadda ner Grönsaker, frukter, bär-broschyrenLadda ner Ät hållbart med glädje-broschyr