Blogg: Några veckor sedan jul

Blogg: Några veckor sedan jul, vad innehåller köksskåpen?

Det är inte så viktigt vad du äter mellan jul och nyår utan vad du äter mellan nyår och jul. Har ni hört detta någon gång? Så sant, men är det så enkelt att begränsa?

Carola Ray

Det här är något som slår mig när jag tittar mig omkring i mitt eget kök och mina köksskåp. Julen och nyåret är förbi och vardagen träder in. Innehållet i mina köksskåp visar något annat. Kvar i skåpen ligger sådant som inte far illa; främst söta livsmedel såsom pepparkakor, torkade frukter, chokladaskar, glöggdrycker osv. Vem skall äta dessa och när? Sanningen är väl att förr eller senare så slinker de ner i magen på mig, eller någon annan i vårt hushåll. Också forskning visar att om det finns oftare och mer hemma av vissa livsmedel och i tillgänglig form, så är det av avgörande betydelse för konsumtionen. I vår färskaste studie där vi publicerat resultat från DAGIS kartläggningen från år 2015 visade vi att ju mer föräldrarna rapporterade att man ofta har hemma livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker t.ex. glass, choklad, kex, sötade drycker desto oftare åt barnen av dessa livsmedel. Det här sockersambandet var starkare än det negativa sambandet mellan mängden frukt och grönt hemma och barnens intag av sockerrika livsmedel. Konklusionen av studien var, att för barnens intag av sockerrika livsmedel så verkar tillgängligheten av sockerrika livsmedel ha större betydelse för intaget av dem än hur mycket frukt och grönt som finns hemma.

Resultaten i studien var logiska, men har jag någon nytta av resultaten med tanke på mina ”julrester” hemma i köket? En solklar strategi har jag inte hur minska sockerintaget. Vissa åtgärder har jag ändå vidtagit angående tillgängligheten hemma; oöppnade glöggflaskor har hamnat långt bak i skåpet i hopp om att de håller sig till nästa jul, vissa chokladaskar är inte öppnade och de bli gåvor under våren, den frusna pepparkaksdegen får vänta tills nästa gång vi firar något hemma. Sist men inte minst, så har jag en plan inför nästa jul; dels hamstra mindre mängd söta livsmedel, eftersom mycket kommer som gåvor och dels fundera vilka söta livsmedel som jag verkligen vill baka eftersom allt inte går åt. När julen nästa gång står inför dörren, så hoppas jag på socialt stöd för min plan. Jag tänkte ännu inviga resten av hushållet i mina planer inför nästa jul!