Kolumn

Senada Arnautovic: Vi och dom där andra

"Första gången jag var på resa med buss genom Finland och såg att det var en kvinna som skulle köra fick jag panik och var rädd hela resan." Senada Arnautovic skriver om vikten av att vara uppmärksam på sina egna fördomar.

Jag hade levt i den tanken att en kvinna inte klarar av att köra en buss. I dag när jag tänker på det så skrattar jag åt mig själv och nästan skäms för att jag levde i en tro att en kvinna inte klarar något som en man klarar av. Jag bedömde någon utifrån hens kön.

I samband med veckan mot rasism bär vi ta oss en tankeställare kring fördomar. Hur många gånger har vi inte bara på grund av någons utseende skapat en bild och uppfattning av en person man ser för första gången?

Bedömt personen utifrån deras kläder, ansikte eller efternamn? Men när man lärt känna denna person inser man att man haft fel.

Även om många hävdar motsatsen, finns det förmodligen ingen som inte har blivit offer för sina egna fördomar.

Tyvärr bildar de flesta människor i början av en relation åsikter om varandra baserat på just fördomar och stereotyper. Frågan är om vi verkligen utvärderar någon eller något, eller om vi bara upprepar andras attityder?

Fördomar är negativa inställningar mot en person eller en viss grupp, bara för att personen tillhör gruppen i fråga. Det vill säga att man dömer och har åsikter om en person eller en grupp baserad på förutfattade meningar, skvaller och föreställningar.

Föräldrar, familjemedlemmar, vänner och arbetsorganisationer har det största inflytandet på bildandet av olika fördomar. Oftast identifierar vi oss med dem, accepterar deras normer som blir grunden till vårt beteende och våra egna attityder och fördomar. Tidiga negativa attityder om andra är svåra att ändra, och faran ligger i det faktum att vi drar för tidiga och ofta felaktiga slutsatser om dem. Våra åsikter beror också på åsikter från den grupp vi tillhör, nationella kulturer och politiska organisationer.

Första besöket till Helsingfors gjorde jag med min väninna från Vietnam. Vi har båda kommit till Finland som flyktingar. I Helsingfors gick vi ut för att utforska staden och när det blev ville jag gå tillbaka till hotellet. Hon undrade varför, klockan var bara 20.00. Jag var rädd då det fanns så många invandrare ute sent på kvällen.

Jag som själv är invandrare och har upplevt fördomar på grund av att jag kommer från ett annat land var rädd för personer som också kommit till Finland av olika skäl.

Det återspeglar bara min osäkerhet, mitt missnöje med mig själv och min rädsla. Jag har inte bildat min egen åsikt utan blev påverkad av samhället och medierna. Jag tog inte till mig fakta, jag ifrågasatte inte mina egna tankar och känslor.

Vi har ofta fördomar mot medlemmar i en etnisk grupp, människor eller en nationell minoritet. Till exempel att alla finländare är kalla, inte visar sina känslor, inte bryr sig om sin familj eller sina vänner. Avgör det land vi är födda i verkligen vår personlighet?

Fördomar kan vara ofarliga, men är ofta mycket farliga. Inom arbetslivet kan det vara svårt att få jobb om man är fördomsfull. Jag har å andra sidan blivit uppmanad att inte lägga sitt namn på jobb ansökningen för att det kan avgöra om jag får jobb eller inte.

Fördomar uppstår i alla livsområden. Oavsett om det är att vi inte vill umgås med någon som inte är på vår nivå eller om vi inte tycker om personen för att hen är inte från samma land som vi. Det är alltid enklare att leva med personer som respekterar liknande värden, där ingen är annorlunda och där alla passar in. Dock betyder det inte att ”dom där andra” som vi inte gillar har fel. I vår personliga upplevelse, men vi är ofta benägna att påverkas av familj, vänner, kulturen, religion med mera. Vi accepterar ens åsikter utan att ha vår egen erfarenhet eller vilja att undersöka motiveringen av dessa åsikter. Vi tar enkla eller förvrängda eller allmänna åsikter om någon eller något, det vill säga, vi accepterar stereotyper.

Våga ifrågasätta dig själv. Var vara nyfiken och se människor med samma ögon som du ser på dig själv. Lär känna människor med olika intressen, från olika länder, för då kan vi lära oss att respektera olika åsikter. Många fördomar försvinner när vi lär av varandra.

Det finns inget vi och dom! Det finns bara vi.

 

Senada Arnautovicjobbar med hälsa i mångfald inom ramen för Folkhälsans projekt med samma namn.