Blogg: Behövs hjälp till en rörligare livsstil?

Blogg: Behövs hjälp till en rörligare livsstil?

OS i Pyeongchang pågår och bänkidrottarna fröjdas. Det blir kanske ännu mera stillasittande framför skärmen under dessa veckor. Och när de finländska framgångarna uteblir saknas även den spontana medaljdansen och glädjeskutten.

Vuxna i Finland sitter i medeltal 9 timmar/dag. Den stillasittande livsstilen bekymrar många. Professor och överläkare Maj-Lis Hellenius vid Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige lägger pannan i djupa veck och säger ”sitting is the new smoking!”. Vad är det som ligger bakom detta uttalande? Jo, forskare i Australien har tagit fram statistik på att en timmes sittande förkortar livet med 22 minuter i livets slutskede. Det motsvarar att man röker ett paket cigaretter/dag.

Vad kan man då göra för att bryta en stillasittande livsstil? Det bästa är om man lyckas öka vardagsmotionen. T.ex. undvika sittande i transportmedel och istället ta sig fram gåendes eller cyklandes. Folkhälsans motionskampanj är en ypperlig motivator till en rörligare livsstil. Varje motionerad halvtimme ger ett poäng. All fysisk aktivitet räknas, också vardagsmotionen. Man kan komma med när som helst under kampanjtiden 1.2 – 30.4.2018. Poängen fyller man i här och varje månad lottas det ut fina vinster bland de som har minst 40 poäng. Läs mera om kampanjen

Varför inte ta chansen och unna dig frisk luft & rörelse varje dag – en rörligare livsstil kommer på köpet!