Läsarfråga

Vilken form av yoga passar mig bäst?

Jag är nyfiken på yoga, men samtidigt är jag lite skeptisk. Vad är ashtanga, hatha och yin yoga? Vilken yoga passar bäst om jag vill stärka mina muskler och vilken funkar för avslappning?

Ställ din fråga här!

Hej! Jag förstår att det känns svårt att veta vilken yogaform du ska välja. Vartefter intresset för yoga växer så dyker det upp alltfler olika yogaformer. De flesta gym, yogacenter, arbis/medborgarinstitut, gymnastikföreningar som erbjuder yoga brukar ha en utförlig beskrivning av vad just det yogapasset innehåller.

I alla yogaformer koncentrerar man sig mycket på andningen och därför är yogan också ypperlig som återhämtning. Dessutom främjar yogan rörlighet, styrka och är som träningsform skonsam för kroppen. Yogaledaren kan också hjälpa dig att hitta alternativa yogarörelser om du har svårt att utföra någon specifik rörelse.
Ashtangayoga är en mycket fysisk och kraftfull yogaform. Det är den yogaform som är den mest fysiskt krävande och som man blir svettig av. Ett antal positioner utförs i ett snabbt, men kontrollerat tempo, i en bestämd ordning och rörelserna synkroniseras med dynamisk andning. Denna yogaform kräver god fysisk grundform. Passar den som vill ha en fysiskt krävande yogaform.

Hathayoga är en mjuk yogaform, där rörelserna utförs i lugnt tempo. Den syftar till att uppnå balans mellan kropp och sinne. Går mycket ut på att få kontroll över kroppen och passar alla. Rekommenderas för nybörjare.

Yinyoga är en enkel och långsam yogaform. Den är stillsam med lätt stretch och fokus på medveten närvarokänsla. Den fokuserar på höfter, lår, bäcken och nedre delen av ryggraden. Yinyogan går främst ut på att mjuka upp och träna leder, ligament och bindväv för att bibehålla rörligheten och förebygga led- och ryggproblem. Passar de flesta som vill ha en lugn och meditativ yogaform som blir krävande eftersom man stannar länge i varje ställning.
Fundera kring vad du vill ha ut av yogaträningen och testa gärna olika yogaformer. Det som passar för en kanske inte alls känns bra för en annan. Men för att veta vilken yogaform som passar just dig så måste du själv uppleva och fördomsfritt prova på.
Önskar dig sköna yogastunder!

Anna-Lena Blusi, sakkunnig inom fysisk aktivitet och hälsa
Illustration: Rebecca Elfast