Hyr lägenhet av oss

Piggt gäng uppskattar den sällskapliga och trygga gemenskapen

Att Folkhälsan skulle öppna ett nytt gemenskapsboende i Åbo hörde hon tidigt talas om. I två år väntade Birgitta Grönroos, 82 år, förväntansfullt på nycklarna. I februari flyttade hon in i en tvårummare på Luolavuorivägen.

Nu har vi lediga lägenheter, klicka här!

Lägenheten på Brahegatan inne i centrum var trivsam, men Birgitta som nyss hade fyllt 80 hade redan en tid lekt med tanken på att flytta till något bekvämare. När en broschyr om lägenhetsboende med skräddarsydd service damp in i brevinkastet väcktes ett pirr i magen.

– Jag blev genast intresserad och nyfiken. Visst, jag klarade mig hur bra som helst hemma. Men med tanke på att jag nyss hade fyllt 80 tyckte jag det var rimligt att bädda för en flytt till något nytt.

Två år var en lagom tid att förbereda sig. I februari 2018 färdigställdes renoveringen på Luolavuorivägen och Birgittas flyttlass kördes genom staden.

– Jag var här och tittade på förhand. Förälskade mig i naturen och den stora altanen som öppnar sig mot skogen. Men naturligtvis behövdes tid för att gå igenom alla mina saker, sälja bort möbler och att mentalt förbereda sig för en flytt.

Birgitta Grönroos altan öppnar sig mot skogen. Här slår hon ofta upp dörrarna och avnjuter sitt morgonkaffe.

Känslan efteråt var varm och positiv.

– När jag väl har flyttat hit var jag så nöjd över mitt beslut. Här kan jag bo helt självständigt i min egen lägenhet, samtidigt som jag vid behov kan bygga på med fler tjänster, som städning och vårdtjänster. Allt har fungerat så bra och stämningen bland vi som bor här har varit väldigt
fin.

Som hyresgäst på gemenskapsboendet får du också tillgång till gym, bastu, tvättstuga, ett tv-kanalpaket och wifi. Utbudet utökas snart med ledd gymnastik och andra aktiviteter för hyresgästerna. Men redan där har Birgitta och hennes nya vänner tagit saken i egna händer.

– Vi har redan bestämt att vi varje fredag ska samlas i vårt sällskapsrum och tillsammans titta på “Tanssii tähtien kanssa”. Allt blir roligare om man hittar på saker tillsammans och vi har hittat en fin gemenskap här. Vi ser efter varandra!

I servicepaketet som finns att tillgå för 120 euro per månad ingår också sjukskötarmottagning och städning en gång per månad. Huset har ingen jourande personal på plats, men kontaktperson Gunilla Fröberg finns oftast ett samtal i från. Här finns också möjlighet att beställa mat under vardagar.

Kontaktperson Gunilla Fröberg svarar gärna på frågor som gäller hyresbostäder för självständiga seniorer. Men först kokar hon en kopp kaffe i det gemensamma köket.

– Vi har fått väldigt fint mottagande av våra hyresgäster. Många är väldigt lättade över att slippa oro över gård, snö, oljepanna och diverse gamla rör. Här funkar allt väldigt smidigt, säger kontaktperson Gunilla Fröberg.

Till vardags jobbar Fröberg både i Pargas och Åbo. Med jämna mellanrum tittar hon till sina hyresgäster i huset.

– Det är en meningsfull vardag och ett tryggt liv vi kan erbjuda här. Det är jag väldigt stolt över. Och här finns fortfarande rum för fler!

Ett unikt generationsöverskridande samarbete pågår som bäst i korridorerna. Några av bostäderna hyrs av studeranden - i utbyte mot att de på något sätt bidrar med sin kunskap får de en liten lättnad på sin hyra. Här finns unga som bjuder ut sin kunskap. Bland annat it-stöd.
Birgitta fick nyligen hjälp med att överföra bilderna från sin dator till surfplattan av en studerande som bor längre ner i korridoren.

– Det är väldigt uppskattat att människor i alla åldrar möts här. En pojke ställde in min radio för en tid sedan. Nu kan jag bara trycka på knapparna här! Och även om jag har använt dator i över 20 år, så kommer det ibland stunder när man behöver lite support. Då känns det
fint att hjälpen finns att tillgå några steg ifrån, avslutar Birgitta Grönroos.

Birgitta Grönroos altan öppnar sig mot skogen. Här slår hon ofta upp dörrarna och avnjuter sitt morgonkaffe.

Vill du veta mer om gemenskapsboendet i Åbo? Nu har vi lediga lägenheter, klicka här för att läsa mera!

Text och foto: Linn Jung

Ta kontakt

  • Minna Sahlgren

   Enhetsansvarig, Luolavuorivägen

  • tfn:
   044 757 8870

  • Minna är enhetsansvarig på Luolavuorivägen i Åbo.

   Visa mer
  • Kontakta