Föreningsliv

Föreningslivet blomstrar på Åland

Åland är det landskap där Folkhälsans lokalföreningar fick flest nya medlemmar under fjolåret. Hela 595 nya ålänningar skrev in sig i Folkhälsan 2015, vilket är mer än en tredjedel av samtliga nya medlemmar i fjol. Hur kommer det sig?

I oktober 2015 steg Folkhälsans medlemsantal på Åland över alla tiders rekordgräns 3000. I Sottunga är 80 procent av kommuninvånarna medlemmar i den lokala Folkhälsanföreningen och i Mariehamn växte föreningen med över hundra personer under fjolåret.

Många av föreningarna på Åland verkar lyckas med konststycket att hålla kvar gamla medlemmar samtidigt som de lockar nya.

Jag har åkt ut till Geta, fasta Ålands nordligaste kommun, för att leta efter hemligheten bakom föreningsivern. Här, i Geta skola, leder Helena Martinssons motionsformen boxercise varje tisdag.

– Föreningslivet blir på ett annat sätt viktigt på små orter där utbudet av aktiviteter inte är så stort, säger Lina Öberg (bilden), boxercisare och styrelsemedlem i Folkhälsan i Geta.

– Folkhälsagör så mycket bra och jag vill understöda den lokala verksamheten. Många har sina barn i simskolorna till exempel. Det hör till att man är medlem, helt enkelt, säger Ann Eriksson, medlem i Folkhälsan i Geta.

På ett sätt har föreningarna lättare att värva medlemmar på Åland än i resten av Svenskfinland. På det lilla, svenskspråkiga och rätt isolerade Åland är Folkhälsan en mycket viktig aktör som kompletterar kommunernas och andra föreningars verksamhet. Det lokala är viktigt och eftersom kommunerna ligger tätt är också överlappningen stor.

Finströmbon Rebecka Renfors barn leker i Folkhälsans lekpark i Godby och deltar i simskolan om somrarna. Själv kör hon 17 kilometer till boxercisen i Geta skola varje tisdag.

– Det är roligt att ”slåss”, säger hon och de andra i gruppen håller med.

Avslappnade efter boxercisen åker vi och tittar på förningens gym som är inrymt i den gamla branddepån med frivilliga brandkåren, mitt i byn. Brandbilarna kommer just tillbaka från en utryckning och brandmännen rullar in sina slangar. Gymmet är nymålat och bokningslistan vittnar om att det är välbesökt. 

40 personer har nyckel till gymmet och ett halvårsabonnemang kostar 26 euro för föreningsmedlemmar. Man kan träna dygnet runt, precis som i storstäder med nattöppna gym, men från löpmattan tittar man ut på åkrar och äppelträd, inte nattsuddare och taxibilar.

 

Jag är väldigt imponerad av de föreningsaktivas iver och engagemang!

Intill gymmet står en förfallen ishockeyrink med omklädningsrum. Här har många Getabor tagit sina första inner- och ytterskär. Föreningen har föreslagit att kommunen låter gör om den gamla rinken mitt i byn till en multiplan som kan användas årets runt, och att man bygger ett utegym och ett motionsspår.

Föreningen ordnar också verksamhet för barn, till exempel kockskola där de får lära sig göra smoothie, egen müsli med mera, och ett årligt Majblomslopp för att samla in pengar till verksamheten.

Mångsidighet och vikarier

– Att vi nådde 3000-medlemmarsgränsen är ett kvitto på att föreningarna lyckats förnya sig, att utbudet motsvarar efterfrågan. Dessutom har flera nappat på möjligheten att ”bara” vara understödande medlem, säger Niclas Forsström, verksamhetsledare för Landskapsföreningen Åland.

En annan bra sak, säger Niclas, är Ålands litenhet som gör det enklare att hitta ledare och vikarier över kommungränserna. Man har också en vikariepool. 

– Jag är väldigt imponerad av de föreningsaktivas iver och engagemang!

Gym, yoga och zumba i Lumparland

Jag åker också ut till vackra Lumparland. Här är en tredjedel av kommunens invånare numera medlemmar i föraningen Folkhälsan i Lumparland. Under fjolåret fick föreningen nästan 30 nya medlemmar, mycket tack vare det nya gymmet som föreningen öppnat i ungdomsföreningen gamla hus i Klemetsby. Det är här jag träffar Jana Lindholm (bilden) och några från styrelsen.

– Över 60-personer har en gymnyckel nu och det blir fler hela tiden. En stor orsak är nog att vi har familjerabatt, säger ordförande Jana Lindholm och visar den lilla plastbiten som ger henne tillträde till gymmet dygnet runt.

Man får familjerabatt på gymavgiften och föreningen har ett avtal med FBK som också får träna på gymmet som har flera apparater, hantlar, speglar och en fridfull utsikt mot skogen och motionsspåret.  

Styrelsen har beslutat att skaffa gardiner till gymmet så att den ensamma gymmaren kan dra för gardinerna när det är mörkt ute.

– Den var någon som klagade på att man inte vet vem som står utanför och stirrar in, säger Lindholm. 

Ett rådjur kanske. 

Vigulant som ett rådjur blir också den som går på föreningens andra nyhet. Hathayoga tillsammans med polisen och mammapoddaren Sandra Helsing (bilden). Det är drop in-avgift som gäller och alla typer av kroppshyddor är välkomna.

Föreningen har också drop in-zumba, vattengymnastik och dessutom har de byggt en rolig lekpark med picknic-bord invid vackra Kapellviken.

Dessutom ordnar de lekparkstalko. Och så sommarsimskolan förstås.

Simskolans fortlevnad var orsaken till att Jana Lindholm gick med på att ta på sig ordförandeskapet i föreningen.

– Simskolan är otroligt viktig här på Åland när vi bor omgivna av vatten. Själv lärde jag mig först som vuxen, men jag har varit väldigt noga med att mina barn och barnbarn ska lära sig simma. Inget kan vara värre än att stå på bryggan och se sitt barn drunkna, säger styrelsemedlemmen Åsa Tamminen

 

Lumparlands förenings ordförande Jana Lindholm (i mitten) med styrelsemedlemmarna Åsa och Johan Tamminen utanför gymmet i Furuborg. 
 

 Text & foto: Hanna Rundell