Ny forskning strävar efter att hitta underliggande riskfaktorer som möjliggör tidigare identifikation och intensivare behandling av personer med kroniska diabeteskomplikationer - Folkhälsan
05 juni 2023

Ny forskning strävar efter att hitta underliggande riskfaktorer som möjliggör tidigare identifikation och intensivare behandling av personer med kroniska diabeteskomplikationer

Forskningsgruppen FinnDiane vid Folkhälsans forskningscentrum har fått ett betydande forskningsbidrag från Novo Nordisk Foundation och kommer nu att kunna intensifiera sökandet efter genetiska och epigenetiska faktorer som bidrar till diabeteskomplikationer. Bidraget säkerställer långsiktig finansiering för flera forskare.

Över 500 miljoner människor i världen har diabetes och med åren utvecklar varannan av dem kroniska diabeteskomplikationer såsom diabetisk njursjukdom (DKD), hjärt- och kärlsjukdomar (CVD) och diabetisk retinopati (PDR, en genetisk ögonsjukdom), vilket påverkar livskvaliteten och ökar dödligheten och vårdkostnaderna. De behandlingar som nu används kan bara bromsa utvecklingen av dessa komplikationer och inte bota dem. Därför skulle en tidig identifiering av personer som löper risk att drabbas av komplikationerna göra det möjligt att intensifiera behandlingen och de förebyggande åtgärderna.

De biologiska processer som leder till de här komplikationerna är komplexa och påverkas av både genetiska och miljömässiga faktorer.

– I det här projektet kommer vi att söka efter genetiska och epigenetiska faktorer som predisponerar för diabeteskomplikationer, för att bättre förstå de biologiska vägar som leder till komplikationer. Det öppnar också upp för möjligheten att upptäcka nya gener och proteiner som skulle kunna användas som måltavla för ny läkemedelsbehandling, säger Niina Sandholm, forskare i FinnDiane-studien.

– Dessutom kommer vi att söka efter proteiner i blodcirkulationen som kan påvisas i blodprover och som skulle kunna fungera som biomarkörer, det vill säga förutsäga uppkomsten av komplikationer för att identifiera riskindivider. Genom att integrera genetiska, epigenetiska, proteomiska och kliniska data strävar vi efter att förstå de komplexa biologiska vägarna och nätverken bakom diabeteskomplikationerna och ytterligare förbättra sjukdomsprognosen.

Slutmålet är att förebygga komplikationer

FinnDiane-studien är en riksomfattande studie med syfte att identifiera kliniska, miljömässiga och genetiska riskfaktorer för diabeteskomplikationer för att möjliggöra en personligt anpassad behandling, med det slutliga målet att förebygga diabeteskomplikationer och förbättra livskvaliteten för personer med diabetes.

– Tack vare finansieringen från Novo Nordisk Foundation kommer vi att kunna genomföra en omfattande proteomisk analys av över 500 personer med typ 1-diabetes.

Dessutom gör bidraget det möjligt för forskarna att utöka de genetiska och epigenetiska analyserna från diabetisk njursjukdom till att även omfatta andra komplikationer, och framför allt att integrera genetiska, epigenetiska och proteomiska data för att förbättra förståelsen av sjukdomsförloppen. Epigenetik är en del av genetiken som berör förändringar i arvsmassan som inträffar under livets gång men som inte involverar förändringar i själva DNA-sekvensen, medan proteomik går ut på att studera förändringen i ett stort antal proteiner.

Finansiering för flera forskare

Bidraget har en stor betydelse för forskningsgruppen FinnDiane.

– Utöver att möjliggöra anskaffningen av proteomikdata, som kan användas för att utreda många aspekter av diabeteskomplikationer, säkerställer bidraget även långsiktig finansiering för flera forskare, vilket gör att vi kan fokusera fullt ut på de relevanta forskningsfrågorna.

– För mig personligen är det en väldigt viktig finansiering. Jag är tacksam för att Novo Nordisk Foundation uppskattar vikten av vårt arbete och tror på vårt team, säger Niina Sandholm.

Novo Nordisk Foundation har beviljat forskningsprojektet "Diabetes complications: From genetics, epigenetics, and proteomics to disease prediction" vid Folkhälsans forskningscentrum ett bidrag på 1,3 miljoner euro (10 miljoner danska kronor) i utlysningen "Excellence Emerging Investigator Grant - Endocrinology and Metabolism 2023". Bidragsperioden börjar den 1 juli 2023 och pågår i fem år.

Lär mer om FinnDiane

Heidi Furu, vetenskapskommunikatör