Mikaela von Bonsdorff utsedd till gruppledare vid FHRC - Folkhälsan
25 mars 2022

Mikaela von Bonsdorff utsedd till gruppledare vid FHRC

Docent Mikaela von Bonsdorff tar över ledningen i leder forskningsgruppen som studerar socialgerontologi. Forskningsgruppen undersöker aktivt och hälsosamt åldrande, så som sociala bakgrundsfaktorer för aktivt och hälsosamt åldrande i olika livsmiljöer så som äldreboenden. Aktörskap, delaktighet och gemenskap samt hantering av och anpassning till motgångar bland den åldrande befolkningen är också centrala teman i forskningen.

Mikaela von Bonsdorff disputerade i hälsovetenskap vid Jyväskylä universitet 2009. Där skrev hon sin avhandling om ”fysisk aktivitet som en prediktiv faktor för funktionshinder och relaterad tjänsteanvändning bland seniorer”, under ledning av professor Taina Rantanen. Von Bonsdorff fick titeln docent i gerontologi 2014 vid institutionen för allmänmedicin och primärvård, Helsingfors universitet. Efter två postdoktorala forskningsutbyten, det första, 2011–12, vid National Institute on Aging, National Institutes of Health, Laboratory of Epidemiology, Demography and Biometrics, i Bethesda, och det andra, 2012-15, vid Medical Research Councils enhet för livslång hälsa och åldrande vid UCL i London, har von Bonsdorff arbetat vid Folkhälsans forskningscentrum som seniorforskare i gruppen som studerar socialgerontologi.

– Min tid på FHRC började som ett samarbete med professor Johan Eriksson kring data från Helsingfors fördelsekohortstudien. Jag hörde talas om hans grupp för första gången 2010 och blev direkt intresserad. Inom gerontologin hade inte tillgång den typen av omfattande data, så vi började samarbeta och det har visat sig vara en win-win för oss båda, säger von Bonsdorff.

von Bonsdorffs forskning möjliggör tidig identifiering och riktade förebyggande åtgärder för att förbättra livskvaliteten genom hela livet.

Forskningsprojektet Socialgerontologi lanserades 2017 för att studera de sociala aspekterna av aktivt och hälsosamt åldrande och fortsatte som en separat forskargrupp ledd av von Bonsdorff från och med början av 2022. En central del av hennes forskning kretsar kring BoAktiv-studien, ett projekt om äldreboende som bakgrundsfaktor för hälsosamt och aktivt åldrande. Studien omfattar cirka 250 personer som bor på Folkhälsans seniorhus. Studien har en kvantitativ del, som inkluderar en uppföljande undersökning om hälsa, funktion och socialt deltagande bland seniorerna, och en kvalitativ del, som utforskar livskvalitet och socialt välbefinnande genom djupgående intervjuer.

– En av nyckelpunkterna är att jämföra äldre som bor hemma med människor som bor i seniorhus. Olika livsmotgångar har ett samband med funktionsförmågan, som vi utforskar ur både mentala, fysiska och sociala perspektiv, säger von Bonsdorff.

– Frailty, eller skörhet, är ett av de intressanta begreppen i vår forskning. Det handlar om ett vanligt geriatriskt syndrom som kännetecknas av åldersrelaterad funktionsnedgång i många fysiologiska system, vilket leder till ökade hälsorisker. Tillsammans har dessa faktorer stor inverkan på hur självständigt man förväntas komma att kunna leva och ta hand om dagliga sysslor och hur ens livskvalitet utvecklas som senior, förklarar von Bonsdorff.

Flera av faktorerna kopplade till skörhet kan identifieras väldigt tidigt i livet. Således möjliggör von Bonsdorffs forskning potentiellt tidig identifiering och riktade förebyggande åtgärder för att förbättra livskvaliteten genom hela livet.

Läs mer om von Bonsdorffs forskning här.

Simon Granroth, Vetenskapskommunikatör