"Att jobba som reseledare är absolut bland det bästa du kan göra i ditt liv." - Folkhälsan

23 maj 2022

"Att jobba som reseledare är absolut bland det bästa du kan göra i ditt liv."

Möjligheten att se världen, träffa nya människor och skapa minnen för livet fick Frida Rönn och Joel Peltola att söka till reseledarutbildngen. Båda upplever att de inte endast studerat till ett yrke utan också utvecklats som människor.

Utbilda dig till reseledare

Frida Rönn hade en kockutbildning i bagaget, men tanken om att jobba som kock hela arbetskarriären kändes inte rätt. Hon började googla efter alternativ och fastnade för Folkhälsans reseledarutbildning.

– Det kändes rätt. Det här jobbet ger mig möjligheten att se världen och uppleva saker som jag annars bara kunde drömma om.

Trots att beslutet att söka till reseledarutbildningen kändes som det rätta valet var Rönn nervös inför starten.

– Att vara i mitten av uppmärksamhet och att prata inför människor har alltid varit svårt för mig. Jobbet som reseledare innebär nästan just detta tänkte jag före studierna.

Nya bekantskaper och personlig utveckling

Tanken om att få träffa nya människor och att ha roligt hjälpte Rönn att handskas med de utmanande känslorna. Förutom nya bekantskaper har Rönn lärt sig nya saker om sig själv. Hon har fått bättre tålamod och större stresstålighet vilka är viktiga egenskaper i jobbet som reseledare. Dessutom vågar hon lita på sig själv mer än förut.

– Jag har lärt mig att jag kan så mycket mer än vad jag tror. Dessutom lär man ju sig alla de praktiska kunskaperna som behövs i detta jobb.

Rönn studerade tillsammans med en stor grupp danskar vilket ledde till att hon numera kan prata danska.

– Ett stort plus det också, säger Rönn glatt.

Utbildningen erbjuder möjligheten att välja

Utbildningen består av 12 veckor av förberedande studier vid Folkhälsan i Norrvalla. Därefter erbjuds två alternativ. Antingen kan man fortsätta studera fem veckor på Skandinaviens största reseledarskola Service & Co eller så kan studeranden välja en fem veckors praktik hemma i Finland.

Sedan starten år 2014 har över 100 studerande utexaminerats från Folkhälsans reseledarlinje. Studierna i Finland inbegriper bl.a. kundbetjäning, försäljning, handledning av barn och unga samt motion och hälsa.

Minnen för livet

Efter studierna har Frida Rönn redan hunnit med sin första jobbvistelse utomlands. Hon tillbringade sju månader på Gran Canaria och har efter det varit på en kort visit hemma. Planerna för sommarsäsongen är klara.

– De kommande sju månaderna stationeras jag i Turkiet.

Det är ingen brist på lovord när Rönn får frågan om det är något annat hon ännu vill lyfta fram angående sitt jobb som reseledare.

– Att jobba som reseledare är absolut bland det bästa du kan göra i ditt liv. Du lär dig om nya kulturer, träffar en massa människor och bildar livslånga relationer. Minnen för livet helt klart, summerar hon.

 

Joel Peltola har jobbat i flera länder. 

Utomlands och utvecklas

Joel Peltola har precis som Rönn studerat något annat före han utbildade sig till reseledare. För honom var det självklart att åka utomlands efter att hans studier vid Solvalla idrottsinstitut är slutförda. 

 – Mina båda föräldrar har jobbat inom resebranschen. Jag tänkte att det är bra att börja karriären i en internationell miljö där jag kan utvecklas. 

Peltolas lärare på Solvalla tipsade honom om reseledarutbildningen. 

– Jag bekantade mig med utbildningen på Folkhälsans sidor. Reseledarutbildningen blev sedan mitt slutarbete på Solvalla. 

Fast jobb och nya vänner

Peltola förväntade sig att reseledarutbildningen skulle ge honom en bra grund att stå på när han jobbar i branschen. Han ville också veta hur det känns att vara en längre tid borta från den bekanta vardagen här hemma.

–  Jag har nog fått mycket mer än vad jag förväntade mig. Förstås de kunskaper som behövs i jobbet, men också vänner för livet och en fast anställning på TUI. Jag har också lärt mig att analysera mig själv, hurdan jag är som person och vad jag skulle kunna bli bättre på. 

Peltola har hunnit med mycket de senaste fem åren. 

– Under min tid på TUI har jag jobbat i Thailand, Grekland och dessutom på Cypern och på huvudkontoret i Helsingfors. Jag fick jobbgaranti efter avslutade studier och förutom TUI var det flera andra företag som erbjöd jobb. Just nu fungerar jag som service delivery team leader på Mallorca. 

Bra tillfälle att söka

Han har varma hälsningar åt alla som funderar på om utbildningen är något för dem.

 – Jag kan starkt rekommendera reseledarutbildningen. Det är många företag, inklusive TUI, som söker efter folk just nu. 

Ansökningstiden till reseledarutbildningen avslutas den 31.5.
Läs mera om reseledarutbildningen här