Folkhälsan uppmanar alla att ta coronavaccin - Folkhälsan
03 november 2021

Folkhälsan uppmanar alla att ta coronavaccin

Så länge det finns många ovaccinerade kommer viruset att finnas i samhället. Enligt Anna-Elina Lehesjoki, direktör vid Folkhälsans forskningscentrum, tar den som väljer att inte vaccinera sig en risk, både för sin egen och andras del.

Risken att bli ordentligt sjuk gäller även om man själv inte tillhör någon riskgrupp eller är ung och frisk. Covid-19 är en allvarlig sjukdom som kan ha långtgående följder för hälsan, fastän den inte nödvändigtvis är dödlig.

– En stor del av coronafallen som kräver vård kunde ha undvikits med vaccinering. De insjuknade belastar sjukvården och åsidosätter i värsta fall vården av andra allvarliga sjukdomar, säger Anna-Elina Lehesjoki.

Tyvärr tycks det spridas en hel del fel information angående biverkningarna, där man felaktigt dragit slutsatsen att vaccinet skulle ha orsakat problem som uppkommit ungefär samtidigt som vaccinet tagits.

– Korrelation innebär inte automatiskt orsakssammanhang och de på riktigt påvisade allvarliga biverkningarna är ytterst sällsynta. Som med alla vaccin har också de här vaccinerna biverkningar, men i ljuset av den kunskap vi har är det helt klart att fördelarna överstiger nackdelarna, säger Lehesjoki.

Att coronavaccinerna kunde tas fram så snabbt var kulminationen av intensivt internationellt samarbete, baserat på vaccinforskning som pågått under flera år före covid-19-pandemin. Samtidigt som många frågor ännu är obesvarade har vaccinerna en länge utarbetad vetenskaplig grund.

– Vaccinmotståndet i samhället är definitivt oroväckande. Jag uppmuntrar alla ta vaccinet, avslutar Lehesjoki.

Företagshälsovården stöder

Gun Eklund som är vd för Folkhälsans serviceproduktion med äldre- och barnomsorg i hela Svenskfinland, följer med rapporterna om vaccinationsgraden.

– Det är viktigt att alla vaccinerar sig. Jag är tacksam för att de allra flesta inom Folkhälsans serviceproduktion har valt att ta vaccinet, säger Eklund.

Hos oss stöder företagshälsovården ifall beslutet känns svårt.

Hon är också tacksam och stolt över att personalen kunnat använda skyddsutrustning på rätt sätt och följt direktiven så att man kunnat undvika att enstaka fall lett till en epidemi.

– När restriktionerna gällande skyddsutrustning småningom lindras, hoppas jag att den som ännu är ovaccinerad överväger saken än en gång och tar vaccinet, både för egen, sina arbetskamraters och klienters skull. Hos oss stöder företagshälsovården ifall beslutet känns svårt, säger Eklund.

Folkhälsan har en väldigt bred kurs- och gruppverksamhet i hela Svenskfinland och Viveca Hagmark, direktör för Folkhälsans förbund både märker och känner en stor glädje över att folk har börjat kunna träffas igen.

– Det märks hur viktigt det är att folk har möjlighet att träffas också fysiskt och inte enbart i virtuella möten framför en dator. Vi rekommenderar starkt att alla är vaccinerade och tar ansvar för både sin egen och andras hälsa, säger Hagmark.

Tveksamma informationskällor verkar spela en stor roll när det gäller vaccinmotstånd. Det här är något Folkhälsan Utbildnings vd Tomas Järvinen vill komma åt.

– Som utbildningsaktör vill Folkhälsan bidra till en ökad hälsoläskunnighet som innefattar källkritik, källtillit och vetskap om vad som är välgrundade källor. I arbetet på Solvalla, Norrvalla och ungdomsverkstaden Föregångarna märker vi av att de unga mår dåligt av restriktionerna varför det också är viktigt att snart uppnå ett tillräckligt starkt flockskydd, säger Järvinen.

Text: Simon Granroth och Hanna Rundell
Bild: Unsplash