Nytt diskussionsmaterial ska inspirera till reflektion och diskussion kring normer och jämlikt bemötande - Folkhälsan
20 maj 2021

Nytt diskussionsmaterial ska inspirera till reflektion och diskussion kring normer och jämlikt bemötande

Hur kan vi bemöta människor i vår omgivning på ett sätt som inkluderar alla? Vad kan vi göra för att vår verksamhet ska kännas välkomnande? Vårt nya diskussionsmaterial Tänk om uppmuntrar till reflektion och diskussion om respektfullt bemötande.

23 berättelser, 16 bilder. Det består vårt nya diskussionsmaterial Tänk om av. Texterna är skrivna av personer som bryter mot eller reflekterar kring samhällets normer och bilderna följer samma tematik.

– Syftet är att väcka tankar och diskussioner och att synliggöra normer som är ojämlika, exkluderande och osynliggörande. På så sätt kan vi inspirera till vidare arbete för en mer jämlik verksamhet, säger Sara Sundell, sakkunnig inom jämställdhet och jämlikhet vid Folkhälsan.

Materialet riktar sig i huvudsak till personer som jobbar med barn och unga, så som skolpersonal och personal inom småbarnspedagogiken men även till tränare och ledare inom fritidsverksamheter.

– Ofta tror vi att vi inkluderar alla då vi hälsar alla välkomna till verksamheten eller då vi själva bemöter någon, men det är viktigt att fundera igenom de egna värderingarna och se igenom verksamhetens strukturer för att säkerställa att ingen blir orättvist behandlad. Det kan handla om små saker, till exempel kanske vi utan att tänka efter utgår från att alla i ett sällskap är heterosexuella eller hör till en viss religion.

Arbete för jämställdhet och jämlikhet

Folkhälsan jobbar med hälsofrämjande, och jämställdhets- och jämlikhetsarbetet har funnits med länge i organisationens verksamhet.

–  Vi stöder och utbildar personal inom både småbarnspedagogiken och i skolorna. Vi finns med som ett stöd i processen med jämställdhets- och likabehandlingsplanerna. Diskussionsmaterialet Tänk om är ett mer praktiskt material som bland annat lärare kan använda själv – och det kan också vara ett bra sätt att involvera elever och studerande i skolans jämställdhets- och jämlikhetsarbete genom diskussioner, säger Sara Sundell.

Sundell ser att diskussionsmaterialet kan användas över en längre tid och hoppas på att det kan ge en mångsidig bild av hur verkligheten för personer som bryter mot normer kan se ut.

–  Alla som bryter mot normer har inte samma erfarenheter, för någon kan brytandet mot normer medföra mycket positivt, medan upplevelsen kan vara annorlunda för någon annan. En del svarar gärna på frågor om hur det är att tillhöra en viss minoritet, för någon annan kan just det kännas tungt. Grundläggande är ändå att vi alla mår bättre då vi blir bemötta med respekt. 

Bekanta dig med Tänk om – ett diskussionsmaterial om normer på sidan folkhalsan.fi/tankom.

Foto: Oscar Lehtinen