Odlingssäsongen kör i gång - också på Folkhälsan - Folkhälsan

09 juni 2021

Odlingssäsongen kör i gång - också på Folkhälsan

Närvårdare Malin Lindholm på Folkhälsans Villa Rosa i Raseborg är en glad hobbyodlare på sin fritid. Också i år tar hon med sitt intresse till jobbet.

Bo på Folkhälsan

Allt började redan ifjol, när närvårdare Malin Lindholm tog med sig några överloppsplantor från sin egen trädgård till Villa Rosa i Mjölbolsta där hon jobbar.

– Det är så roligt att se hur odling och trädgårdsjobb väcker gamla minnen till liv hos personerna som bor här med oss. Alla vill gärna vara med ute på altanen och dela med sig av goda råd. Vi odlade lite smått redan förra sommaren, lite sallad och dill, och vi märkte att vi tyckte om att pynja tillsammans allihop.

– Eftersom många uppskattade våra små odlingar ifjol fick jag idén att vi i år skulle försöka få tag i gamla badkar som man ibland hittar på loppis. Sagt och gjort - jag och min sambo hittade två och bar hit dem. Ni kan aldrig tro hur tunga gjutjärnsbadkar är, skrattar Lindholm.

Nu finns badkaren ute på den lummiga bakgården tillsammans med några andra odlingslådor.

 

Tillsammans med personerna som bor på Villa Rosa har personalen sått bland annat morötter, rädisor, gurkor, tomater och paprikor.

– Jag tror på delaktighet, att vi alla tillsammans rår om plantorna. Vattnar, rensar och sköter om. Alla efter sin egen förmåga. Alla kan ju kanske inte vara med fysiskt, men då kan de istället bidra med kunskap. Många kan betydligt mer än vad jag kan! Också jag har lärt mig mycket nytt.

– Villa Rosa är beläget i en så otroligt fin miljö. Naturen här runtomkring är så vacker. Vi ska utnyttja de möjligheter vi har att odla och njuta av naturen. Det är så uppenbart att doften av jord och mylla väcker härliga minnen hos våra vänner. Att känna jorden mellan fingrarna och doften av fuktig mylla.

– Ett stenkast härifrån finns en hästhage som vi ibland brukar promenera till. Också där väcks doftminnen till liv!

 

Malin Lindholm uppskattar att hon får ta med sig sin hobby till jobbet. 

– Det är så fint att få jobba på ett ställe där jag faktiskt får förverkliga många roliga idéer. Odling är ju det jag brinner för på min fritid, men nu får jag göra det också här på Folkhälsan. Det gör ju mitt jobb ännu roligare!

På Villa Rosa finns 21 rum med egen toalett och badrum. Alla rum ligger i samma våning, fördelade i tre grupphem. På Villa Rosa arbetar en kompetent och mångprofessionell personal där många har lång erfarenhet av och specialkunnande i att bemöta människor med minnessjukdom. 

Här kan du läsa mer om Villa Rosa.