Gör en naturruta i Folkhälsans #NaturkraftVårutmaning - Folkhälsan

03 maj 2021

Gör en naturruta i Folkhälsans #NaturkraftVårutmaning

Inom projektet Naturkraft på Folkhälsan är vårt mål att inspirera alla att uppleva naturen mångsidigt. Nu på våren har vi en #NaturkraftVårutmaning på gång. För att vara med gör du så här:

1. Gå ut i naturen nära dig.

2. Välj en plats som känns intressant och som du minns att har en varierande växtlighet.

3. Plocka löst naturmaterial såsom kvistar, kottar och dylikt.

4. Markera ut en ruta (enkel eller mångdelad) på ca 1 kvadratmeter eller mindre.

5. Besök rutan varje dag och notera förändringar.

Målet är att se våren växa och vad som förändras från dag till dag. Det är dessutom ett bra sätt att komma ut i det gröna åtminstone en paus varje dag. Naturrutan är den enklaste av naturaktiviteter, men kan öppna upp för mångdimensionella upplevelser av naturen. Här ska du få några exempel på hur du kan byta perspektiv och på så sätt fördjupa och vidga ditt sätt att uppleva och ta in naturen runtomkring dig.


Den rationella naturupplevaren

Notera och jämför vilka växter som växer upp i rutan. För dagbok över arterna och se hur många som faktiskt finns i den här lilla rutan.

Den sensoriska naturupplevaren

Använda dina sinnen att upptäcka det som finns i din naturruta. Känn och upptäck med fingrarna och näsan medan du blundar. Hur många olika dofter hittar du?

Den fantasifulla naturupplevaren

Gå ner på knä och ta dig en riktig nära titt på naturrutan från ett mikroperspektiv. Gör kottdjur av kottar och små stickor och låt fantasin flöda hur de upplever våren i sin ruta.


Den andliga naturupplevaren

Sätt dig ner och betrakta naturrutan i tystnad. Låt allt det du ser ordlöst sjunka in i ditt medvetande. Se det som att Moder Jord målar en tavla till dig i din ram. Varje dag förändras konstverket en aning. Det blir en tyst konversation mellan dig och jorden som konstnär.

Här finns en kort film där min kollega Nea Törnwall gör en naturrutan med vår samarbetspartner på Suomen Latu Anna Anttonen och hennes pojkar. 

I det här avsnittet av Naturkraft Podden med Emma och Saga Wester i Oravais kan ni höra mer om våra tankar kring vårutmaningen.

Folkhälsan · Avsnitt 10 - Naturrutan som vårutmaning med Saga och Emma Wester

Delta i utmaningen fram till sista maj 2021

Delar du bild på din naturruta med hashtaggen #NaturkraftVårutmaning får du en gåva från Naturkraft hem på posten. Om du inte använder sociala medier kan du också ta ett foto och mejla det till  annika.wiklund-engblom(a)folkhalsan.fi

Annika Wiklund-Engblom, projektledare för Naturkraft