Systrar från Åland uppvaktade president Niinistö med årets majblomma - Folkhälsan

01 maj 2021

Systrar från Åland uppvaktade president Niinistö med årets majblomma

Folkhälsan uppvaktade traditionsenligt president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio med majblommor på första maj. De erfarna majblomsförsäljarna Millennia och Novalie Söderlund från Finström på Åland fick en pratstund med presidentparet – digitalt i år, naturligtvis.

Läs mer om majblomman här

Presidentparet befann sig på Talludden, medan Millennia (11 år) och Novalie (8 år) deltog i mötet från Sjöfartsmuseet i Mariehamn tillsammans med Niclas Forsström (verksamhetsledare för Folkhälsan Åland), Thor-Björn Wik (ordförande för Landskapsföreningen Folkhälsan på Åland r.f.) och Alexandra Walk-Liljeroos (organisationssekreterare för Folkhälsan på Åland). Mötet var digitalt, som så många möten det senaste året, men stämningen var varm och samtalet flöt på bra.

Novalie, Millennia och Emy Söderlund, Susanna Koskinen (vide ordförande för Folkhälsanföreningen i Finström), Thor-Björn Wik, Alexandra Walk-Liljeroos och Niclas Forsström på Sjöfartsmuseet i Mariehamn.  

President Niinistö inledde mötet med ett högt och glatt ”Glada Vappen!” Thor-Björn Wik berättade kort om majblomman och insamlingen och Millennia och Novalie Söderlund presenterade sig och sa att de är glada att få sälja majblommor till presidentparet.

– Vi är glada att få träffa er! Fint att ni är med i Folkhälsans arbete. Mycket händer nu i världen och mycket förändras, men det är bra att också hålla fast vid gamla traditionen – i synnerhet traditioner som hjälper andra. Vi behöver sådana traditioner också i framtiden, sa president Niinistö.

President Niinistö berättade också att han tycker mycket om orkidéer, och de vackraste han har sett såg han en gång på Åland.

Jenni Haukio frågade om Millennia och Novalie har sålt många majblommor i år, och om det har varit svårt?

– Inte så jättemånga i år, på grund av pandemin som gör det svårt att sälja. Men våra snälla grannar har köpt, svarade Millennia Söderlund.

Samtalet avslutades med att Thor-Björn Wik önskade presidentparet välkomna på en minisemester till Åland – som är nära Gullranda och ”nästan utomlands”.

Efter träffen med presidentparet firade den festklädda delegationen från Folkhälsan med munkar och mjöd.

Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke - den första majblomman såldes i Finland år 1908. Intäkterna från den årliga majblomsinsamlingen går till Folkhälsanföreningarnas hälsofrämjande verksamhet, huvudsakligen till de populära simskolorna. Folkhälsan i Finström har under många år hört till de lokalföreningar på Åland som sålt mest majblommor. Föreningens mest aktiva majblomsförsäljare har varit just Millennia och Novalie Söderström, och därför fick flickorna äran att uppvakta presidentparet i år.