Positivt start för Projekt Träna i Åbo - Folkhälsan

29 juni 2021

Positivt start för Projekt Träna i Åbo

Bättre balans, mindre fall och ökat välmående är målet då Projekt Tränas seniorgrupper träffas för att träna på Folkhälsans gemenskapsboende på Luolavuorivägen.

Läs mer om Folkhälsanhuset i Åbo

Sedan hösten 2020 har fysioterapeut Arthur Bergman lett Projekt Träna för seniorer i Åbotrakten. Projektet har för tillfället två aktiva grupper som träffas och tränar två gånger i veckan i gymmet på Folkhälsans gemenskapsboende på Luolavuorivägen i Åbo. Gruppen består av personer som bor på Folkhälsans gemenskapsboende och deltagare utanför huset.

Vi övar speciellt nedre kroppens muskulatur och balansen. Målsättningen med träningen är att förbättra balansen och förebygga fall bland seniorer. Men mest tränar vi förstås för att öka och upprätthålla livskvaliteten, berättar Bergman.

Stolen som hjälpmedel

Projekt Träna går ut på gruppträning och baserar sig på en modell som heter Otago. Träningen fungerar som stolgympa och görs med vristvikter från 0,5 kg uppåt. Stolen fungerar som ett stöd och ett hjälpmedel för balansen under träningen.

En del övningar görs sittande på stol medan andra övningar görs med stolen som stöd.  I takt med att balansen förbättras kan de olika övningarna till och med göras utan stolen som stöd.
 Intresset för gruppträningarna har varit stort. På grund av coronarestriktionerna har grupperna hållits lite mindre för att kunna beakta säkerhetsavstånden i salen. Att träningen utförs i grupp är någonting som deltagarna uppskattar stort.

Den sociala biten är nog väldigt viktig och det är just den biten som deltagarna uppskattar. De tycker det är roligt och motiverande att få göra någonting tillsammans i grupp, säger Bergman.

Här nere i gymmet är det nu dessutom passligt svalt att träna så här i sommarhettan. 

Gymkort med personliga inställningar

Utöver den regelbundna gruppträningen har deltagarna även tillgång till gymmet i nedre våningen på Folkhälsans gemenskapsboende på Luolavuorivägen. Varje deltagare får ett personligt gymkort med ett färdigt inställt individuellt träningsprogram.

Det här underlättar träningen mycket. Det är nämligen bara att visa upp kortet i maskinen och sedan justeras automatiskt gymmaskinens sits i rätt höjd och likaså justeras vikterna rätt. Man behöver alltså inte fundera på justeringarna utan allt sköts automatiskt. Det är bara att börja.

Regelbunda uppföljningar av resultat

Projekt Träna har fått fin feedback och Bergman positiva kommentarer över att den ledda verksamheten ordnas. Med ett halvt års mellanrum ordnas testtillfällen där deltagarnas situation följs upp vad gäller styrka, balans och gripkraft.

– Händernas styrka påverkar nämligen i hög grad antalet fall.

Bergman berättar att med hjälp av testresultaten kan man se hur situationen utvecklats under ett halvt år eller en ännu längre tid.

Det är roligt att se då framsteg görs. Vi har kunnat se hur balansen blivit bättre bland deltagarna och för varje gång orkar man lite mer än tidigare.  Att få jobba med människor, hjälpa dem att ha en bättre vardag och att få följa med utvecklingen är det bästa med mitt jobb.


Projektet finansieras av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.

Är du intresserad av gruppträning i Åbo? Anmäl dig till kölistan via Arthur Bergman på arthur.bergman@folkhalsan.fi eller via Minna Sahlgren, enhetschef på Luolavuorivägen, på minna.sahlgren@folkhalsan.fi.