Ann-Catrine Edfelt: Maten kan vara dagens höjdpunkt och vi ser till att alla får en härlig stund - Folkhälsan
25 januari 2021

Ann-Catrine Edfelt: Maten kan vara dagens höjdpunkt och vi ser till att alla får en härlig stund

Det behövs kaffedoft och klirret av porslin för att skapa varm stämning i våra Folkhälsanhus. Det menar kökschef Ann-Catrine Edfelt.

Läs mer om Folkhälsans restauranger

– Nu äter bara husets invånare i Folkhälsans restauranger i Vasa och Korsholm, berättar Ann-Catrine Edfelt som är kökschef både på Restaurang Julius i Folkhälsanhuset Wasa och i restaurangen som finns i Folkhälsanhuset i Korsholm.

Med undantag för några veckor i höstas har restaurangerna varit stängda för allmänheten sedan 18 mars. Endast take away-portioner serveras till utomstående kunder.

– Vi saknar sorlet av våra stamkunder väldigt mycket, men det finns ju inget vi kan göra åt den saken nu när säkerheten går först. Men vi pratar om våra stammisar ofta och hoppas att de återvänder den dagen vi kan öppna igen. 

Under tiden har kökspersonalen satsat mer på personlig service för husets egna invånare.

 Inget ont som inte för något gott med sig. Nu har vi fått finlira lite mer. Personlig service, fina dukningar och servering till bordet. Det har varit roligt att få ge det lilla extra åt våra invånare som kanske behöver det just nu när många är isolerade.

– Maten är kanske en av dagens höjdpunkter och vi ser till att alla får en härlig stund just då.


Alla tar hand om varandra

Edfelt tror att pandemin har stärkt gemenskapen i respektive hus. 

– Nu känner vi ju varandra här på ett helt annat sätt och ser efter varandra. Om någon av husets invånare som alltid äter i restaurangen inte har synts till i restaurangen på ett par dagar, så kollar vi upp att allt är okej. Det hör inte till vårt ansvarsområde, men det här handlar ju om våra vänner.

Korsholm har både självständigt boende och gruppboende, medan Wasahuset endast har självständigt boende.

– De har en fin gemenskap här i Vasa och den är säkert viktigare än någonsin nu när kontakterna till omvärlden är mer begränsade än vanligt. För dem som inte vill äta i restaurangen finns möjligheten att vi för upp maten till deras lägenhet. Alla väljer själv hur de vill göra.

 

Varje vecka ordnas en gemensam kaffeträff för hela husets invånare  - både i Korsholm och i Vasa. 

– De som vill kommer ner och umgås en stund. Vi sitter med tryggt avstånd och det kan ju förstås vara lite besvärligt när många hör och ser dåligt, men man ska ändå inte underskatta den mänskliga gemenskapen. Redan att träffa andra och se lite folk gör gott.

Nu väntar Edfelt ivrigt på att vaccinet ska råda bot på situationen, så att restaurangerna åter kan slå upp dörrarna för alla.

– Då ska vi nog ställa till med en bjudning en rang. Kanske blir det sjurätters i dagarna sju, skrattar Edfelt. Då ska vi nog fira ordentligt!