Ny teamledare på Alma och Alfred: Tryggheten börjar i bemötandet - Folkhälsan

16 februari 2021

Ny teamledare på Alma och Alfred: Tryggheten börjar i bemötandet

Att bemöta människor i livets alla situationer. Det brinner Greta Brännbacka för allra mest. Sedan januari är hon ny teamledare på serviceboendet Alma och Alfred i Karleby.

Bo på Folkhälsan

I oktober 2020 tog Folkhälsan över rodret för Alma och Alfred vid Emeliehemmet i Karleby. Vid årsskiftet kom Greta Brännbacka in i bilden. Hon är ny på posten, men inte ny i branschen.

– Jag började faktiskt min bana inom äldreomsorgen och hemsjukvården efter att jag blev utexaminerad sjukskötare. Sedan studerade jag vidare till hälsovårdare och jobbade på barnrådgivningen och inom skolhälsovården. Men nu är jag tillbaka!

Nu fungerar hon som ledare här på Alma och Alfred.

– Mycket är nytt för mig. Folkhälsan som arbetsgivare är ny för mig och ännu är allt lite spännande! Men de här första veckorna har börjat bra och jag känner mig välkommen.


En hemlik och stödjande miljö

Alma och Alfred är i dag ett effektiverat serviceboende med 17 platser vardera. 

– Både som ledare och som vårdare är bemötande av människor A och O. Här erbjuder vi en hemlik miljö och en trygg vardag för personer som behöver mycket stöd i vardagen. Och jag tror att tryggheten börjar just i bemötandet. Att man ser hela människa och deras anhöriga. Det är viktigt för mig.

Brännbacka trivs bäst när hon får ta hand om andra.

– Som barn var min allra högsta dröm att få bli mamma - det säger ganska mycket, säger hon och skrattar.

– Jag tycker om människor och anser att man måste vara lite av en människokännare om man ska jobba inom vården. Att kunna läsa av folks behov och finnas där för dem i både goda och jobbiga stunder.


Mycket nytt att bekanta sig med

Just nu varierar dagarna mycket. Mycket handlar om att lära känna rutinerna.

– På morgonen brukar jag sällan veta hur dagen ska bli. Men det mesta handlar om att möta de som bor här, leda personalen och få det praktiska att snurra.

Hur skulle du beskriva dig som ledare?

– Jag tror att jag ännu letar efter mitt sätt att leda. Men som person är jag ganska öppen och har lätt att komma överens med människor. När jag har jobbat lite längre kanske jag har ett bättre svar på den frågan!

Till Brännbackas familj hör man och tre barn. För alla i familjen är idrott en stor del av vardagen och i familjen blir det blir många fotbollsträningar i veckan. 

– I den här branschen är det jätteviktigt att man har hand om sin egen ork. Välmående är viktigt för mig och där har den fysiska aktiviteten en stor roll. När jag tränar mår jag bra!