Blixten kan titulera sig som social tjänstehund - Folkhälsan
24 augusti 2021

Blixten kan titulera sig som social tjänstehund

I maj blev foxterriern Blixten och hennes matte Carita Gullans diplomerade från grundkursen i hundassisterad aktivitet som hölls på Norrvalla i Vörå.

Läs mera

– Blixten och jag är nu ett team och Blixten kan tituleras som social tjänstehund, berättar Carita.

Utbildningen gav henne verktyg i hur hon ska tänka kring träningen och de gemensamma praktiska övningarna.

– Jag är så tacksam att vi började i Finska Terapihundskolan. Jag sökte olika aktiviteter för hundar men jag hittade inte riktigt något som passade in så bra som detta.

Carita jobbar 80 % som familjerådgivare på Folkhälsans familjerådgivning på Åland samtidigt som hon har ett eget psykoterapiföretag med namnet Gullans Care.

– Jag har funderat mycket på hur jag kan ha med Blixten i mitt arbete och på vilket sätt hans anlag kan komma fram och att hans liv ska bli så bra som möjligt.

Under det första året har Blixten lärt sig att socialisera, ty sig till människor och ge närhet och glädje.

– Jag har märkt vilken effekt han har på humöret hos människor och vill utnyttja egenskapen i arbetet. I mitt arbete träffar jag människor i alla skeden av livet och speciellt barnen och deras bekymmer har en speciell plats i mitt hjärta.

Bilden: Kan vara bra med stödjande sällskap när läxorna ska göras.

Blixten reagerar på Caritas stress

Carita märkte att Blixten var fin med barn och planerar att fortsätta i terapihundskolan och gå följande steg som är Barnbehörigheten.

Blixten lämplighetstestades före grundutbildningen och han klarade testet utan problem.

– Vi testades också hur vi fungerar som ett team. Det är en viktig faktor att kontakten mellan hunden och föraren är god. Så jag har själv lärt mig mera om mig själv genom Blixten.

När Carita läser Blixtens signaler kan hon få reflektioner om sig själv.

– Ibland kan jag vara stressad och då märker Blixten av det, och påverkas. Han blir också stressad och då är det inte så lätt att lära sig något nytt.

Hunden kan hjälpa till med att utveckla barns empati.

– Detta är för mig i mitt arbete högintressant. Jag kan tänka mig att stiga in i skolvärlden och se vilken nytta vi kanske kan åstadkomma, säger Carita.

I sommar har Carita och Blixten tagit det lugnt. Dels på grund av läget med coronan och dels för att båda har behövt vara lediga och varva ner.

– Vi har vandrat mycket i skogen och tillbringat tiden med familjen.

Bilden: Renja och Cindy visar exempel på hundassisterade aktiviteter.

Hunden ska trivas med främmande personer

Grundutbildningen i hundassisterad aktivitet som Carita och Blixten har gått, lämpar sig för alla som har en utbildning på andra stadiet samt ett intresse av att jobba djurassisterat bland människor.

– De kan innebära exempelvis att teamet besöker äldreboenden. För att hunden ska lämpa sig som social tjänstehund, så ska den ha en grundläggande socialitet, den ska alltså trivas med och vilja bli klappad av för den främmande personer, berättar Renja Hakala som driver Finska Terapihundskolan.

De som gått utbildningen kan delas upp i två kategorier; sådana som redan jobbar inom skola, vård och omsorg, samt sådana som vill göra detta på sidan av sitt dagliga jobb.

– De som direkt kunnat introducera hunden som sin nya kollega på sin egen arbetsplats har givetvis en fördel, och blir själva mera motiverade och inspirerade i sitt eget arbete, säger Renja.

De som inte från förr har ett yrke där de jobbar med människor, har oftast startat upp ett eget företag där de sedan säljer sina tjänster.

Bilden: Terapihundar kan vara bra sällskap för många äldre.

Utbildning av hundteam en livsstil

För Renja Hakla är arbetet med Terapihundskolan en livsstil och något hon brinner för.
– Jag har varit involverad i utbildningsfrågor hela mitt liv och jobbat som klasslärare, naturskollärare och hundinstruktör för att nämna några.

Terapihundskolan är ett sätt för Renja att kombinera allt det hon gillar bäst; människor, djur och undervisning.

– På det här sättet är jag med och bygger upp något alldeles speciellt, som ger ringar på vattnet. Terapihundskolan är mitt sätt att nå ut till så många som möjligt, i och med att jag utbildar hundförare och hundar som i sin tur går ut och sprider glädje och motivation bland de som behöver det bäst.

Finska Terapihundskolan är ett franchiseföretag som startade upp av Johanna Rosendal och Renja Hakala tog över i årsskiftet 2020-2021.

– Vi fungerar som ett dotterbolag till Svenska Terapihundskolan, som är Nordens största utbildare av sociala tjänstehundar och som utbildat hundteam sedan 2009. Vi startade verksamheten för att vi ville få samma, välfungerande utbildningskoncept även till Finland.

Bilden: Diplomerade från utbildningen i hundassisterad aktivitet: (övre raden vänster till höger): Lena Loukasmäki-Björk, Henrietta Berts (nedre raden vä till hö) Nalle, Christine Wiik, Blixten, Carita Gullans)

Vill öka kunskap om djurens positiva effekter

Terapihundskolan samarbetar tätt med liknande organisationer och tar influenser genom att exempelvis vara medlem i IAHAIO (International Association of Human-Animal Interaction Organizations), som är en paraplyorganisation för organisationer som vill öka kunskap och förståelse för djurens positiva effekt på människa och samhälle.

– Det finns andra aktörer på marknaden, men alla har väldigt olika inriktning på sina utbildningar.

Utbildningsmaterialet är samma som vid Svenska Terapihundskolan.

– Det jag gör är att anpassa materialet till våra finska förhållanden samt även översätta allt till finska, eftersom vi vill kunna erbjuda detta till alla finländska hundägare, oberoende av modersmål.

Foton: Finska Terapihundskolan.

Nästa utbildning startar i oktober, läs mera och anmäl dig här.

info@finskaterapihundskolan.com
www.finskaterapihundskolan.com