Vill du sticka Majblomman-tröjan? - Folkhälsan
09 april 2021

Vill du sticka Majblomman-tröjan?

Folkhälsan fyller 100 år i år, och majblomman är ännu äldre än så – den första majblomman i Finland såldes år 1908. Inför majblomssäsongen har Anki Edfelt sammanfört blomman med stickningstrenden och skapat en majblomströja.

Läs mer om majblomman här

Anki Edfelt, som jobbar på Folkhälsanhuset i Korsholm, deltog i Folkhälsans förmansdagar tidigare i år. Deltagarna delades in i grupper, och i hennes grupp blev det tal om stickning, som visade sig vara en gemensam hobby för flera av dem. Två i gruppen nämnde att de hade stickat Strömsötröjan, och då kom Anki att tänka på att det skulle vara kul med en majblomströja – speciellt som Folkhälsan fyller 100 i år.

– De andra i gruppen nappade direkt: Gör du ett mönster, så stickar nog vi den också! Så jag tog mig till närmaste butik, handlade garn och började fundera på hur jag skulle få ihop tröjan, berättar Edfelt.

Anki Edfelt arbetar som enhetschef på Folkhälsanhuset i Korsholm och ansvarar därtill för restaurang Julius i Vasa. Hon har varit med sedan Folkhälsanhuset i Korsholm öppnade och firar alltså, liksom huset, 20 år på Folkhälsan.

– Jag trivs som fisken i vattnet. Det är trevligt att arbeta när vi får göra det så självständigt i köken på Folkhälsan. Riktlinjer finns, men man får bestämma mycket själv, säger hon.

En annan, stor fördel med arbetet är kundkontakten. Man blir bekant med dem som äter i restaurangen.

– Så småningom blir de som egna mommo och moffa, vi håller reda på dem och de håller reda på oss.

Stickning som livslång hobby

Anki Edfelt har stickat ända sedan hon var liten. Nu, när läget är som det är och många andra hobbyn är på paus, går stickorna heta. Att göra mönstret till Majblomman-tröjan var inte heller så svårt, säger hon.

– Jag googlade fram en bild på majblomman, lade ett papper på paddan och ritade konturerna. Sedan började jag räkna maskor. Det var litet hjärngymnastik på samma gång.

Anki Edfelt, som är en mycket van stickare, stickade tröjan på kvällarna under en knapp vecka, samtidigt som hon skrev ner mönstret. Om hon skulle sticka en till skulle det nog gå på några kvällar, tror hon. För ovana stickare tar det naturligtvis längre tid, men är absolut inte svårt.

– Den enda utmaningen är att man emellanåt har tre färger, men det går nog också för en nybörjare. Dessutom behöver man ju inte ta tre färger om man inte vill – då kan man sticka en enfärgad blomma. Och hursomhelst är det inte många varv det är så.

Edfelt uppmuntrar alla intresserade att prova på tröjan – eller sticka blomman på till exempel vantar eller sockor.

– Och kommer någon på andra majblomsmönster tar jag gärna emot dem och stickar en tröja till!

 

Vill du sticka Majblomman-tröjan? Mönstret finns här

Har du stickat en egen Majblomman-tröja? Dela gärna en bild på den på instagram med hashtaggen #majblommanfinland och #folkhälsan, eller skicka bilden per mejl till adressen majblomman@folkhalsan.fi

 

Text: Johanna Savander
Foto: Folkhälsan