Folkhälsans daghem i Kouvola satsar på rörelse, utomhuspedagogik och svenska språket - Folkhälsan
16 april 2021

Folkhälsans daghem i Kouvola satsar på rörelse, utomhuspedagogik och svenska språket

Folkhälsans två nyaste daghem finns i Kouvola – Folkhälsan Lekis i Kuusankoskiområdet och Folkhälsan Villekulla i Valkealaområdet. I en mestadels finskspråkig omgivning står de för en vardag på svenska med mycket rörelse, lek och utomhuspedagogik.

Läs mer om Folkhälsans daghem

Pia Lind, med 18 års erfarenhet av att arbeta som lärare inom småbarnspedagogik i barngrupp, är enhetschef för Folkhälsans båda daghem i Kouvola. Efter en paus på några år, då hon arbetade för Borgå och Lovisa stad, återvände hon till Folkhälsan för en månad sedan.

– Jag har jobbat på Folkhälsan tidigare. Jag trivdes bra och när den här möjligheten dök upp ville jag gärna tillbaka. Folkhälsan är en bra arbetsgivare som tar hand om sin personal och kommer ihåg dem, berättar hon.

 

Daghemmen Lekis i Kuusankoski och Villekulla i Valkeala är Folkhälsans nyaste daghem. Båda startade i Folkhälsans regi i september 2020. Daghemmet Lekis har varit verksamt länge under annan ledning, medan Villekulla är alldeles nybyggt. Lekis verksamhet går helt på svenska, naturligtvis med hänsyn till att alla barn inte har en stark svenska när de börjar, medan Villekullas verksamhet är språkberikad. Det innebär att pedagogerna mestadels talar finska, men det svenska språket används också dagligen och hålls levande i vardagen. Med tiden, när barnen lärt sig mera, blir andelen svenskspråkig verksamhet större. Så här ökar barnens kunskaper i svenska på ett lekfullt och naturligt sätt.

– Vi har redan nu märkt att barnen tycker om att öva sig på att tala svenska, och pedagogerna med finska som modersmål lär sig svenska tillsammans med barnen, säger Pia Lind.

Hälsofrämjande daghem

Lekis och Villekulla följer Folkhälsans riktlinjer för hälsofrämjande daghem.

– Vi är mycket utomhus. På Villekulla har speciellt förskolan mycket utomhuspedagogik i år – på gården finns en kåta där de tillbringar förmiddagarna. De mindre barnen går ut i skogen och leker ute på vår fina gård. Vi uppmuntrar också all slags rörelse: barnen får springa, hoppa, spela innebandy, hoppa på studsmatta, klättra på klättervägg både utom- och inomhus – allt är tillgängligt för barnen, förklarar Lind.

 

Lekis satsar mest på temat Natur och Miljö. De är ute i alla väder och lär sej värna om naturen. Båda daghemmen planerar för att bli daghem med Grön Flagg.

En viktig del av daghemmens verksamhet är att förstärka det svenska språket samt att bevara och uppmärksamma den finlandssvenska kulturen och traditionerna, vilket man gör bland annat genom olika fester och evenemang.

Nya barn och medarbetare välkomnas

Både i Villekulla och i Lekis finns det lediga platser till hösten. Daghemmen är servicesedeldaghem, vilket innebär att avgiften till stor del följer kommunala avgifter.

– Ta kontakt om du funderar på om vårt daghem skulle vara något för ditt barn! Jag berättar gärna mer, uppmanar Lind.

Pia Lind berömmer medarbetarna på båda daghemmen som glada, duktiga och professionella. Teamen fungerar bra, med trevlig arbetsgemenskap. Alla befattningar är inte fullsatta inför hösten, och daghemmen kommer då att anställa fler pedagoger. Vikarier behövs också alltid.

– Kanske du är vår nya kollega? Ring till mig och hör dig för! Man behöver inte ha en perfekt svenska för att jobba hos oss, det räcker med en positiv inställning till tvåspråkighet och ett intresse för att lära sig mer svenska under arbetet.

 

Text: Johanna Savander
Foto: Folkhälsan