Christel Harjanne: Ett serviceboende kan betyda sällskap och trygghet under en pandemi - Folkhälsan
27 november 2020

Christel Harjanne: Ett serviceboende kan betyda sällskap och trygghet under en pandemi

För många äldre kan ett serviceboende vara en trygghet i pandemin. Här finns alltid sällskap och ingen lämnas ensam. Det säger Christel Harjanne på Brummerska hemmet.

Bo på Folkhälsan

I natursköna västra Baggböle i Helsingfors ligger Folkhälsans serviceboende Brummerska hemmet. I huset finns både ett gruppboende och ett serviceboende. Sedan många år tillbaka fungerar Christel Harjanne som enhetschef. Det är till henne man ringer om man är intresserad av en plats i huset.

– Tidigare under året upplevde jag att många drog sig för att flytta till ett serviceboende. Jag tror det fanns en rädsla för att de anhöriga eventuellt skulle stängas utanför. Nu tycker jag att det har svängt igen. 

– Att flytta in hos oss är precis lika tryggt som det alltid har varit. Ingen anhörig lämnas utanför. Visst får vi tänka igenom hur vi umgås mitt under en pandemi, men vi kommer inte att lämna någon  varken på utsidan eller på insidan.


Relationen till anhöriga viktig för välmåendet

Harjanne poängterar att de anhöriga har en mycket viktig roll för alla personer som bor i huset. 

– Det är av största vikt att de får vara delaktiga i vår vardag. Vi måste bara hela tiden utveckla nya former att umgås på ett tryggt sätt. Att helt bryta den mänskliga kontakten till omvärlden är inte hållbart i längden.

– Hittills när det har varit rätt varmt ute har det gått väldigt smidigt  de anhöriga ringer och berättar när de kommer och så kommer vi emot i dörren. Vi har en fin terrass och balkong här bakom där det har gått bra att prata och ta en kaffe. Plexiglas har vi också för inomhusbruk.


Inget dåligt samvete  mera teamwork

Tack vare att Brummerska hemmet är ett relativt lågt hus förekom många “fönsterträffar” under våren och sommaren. 

– Samarbetet med anhöriga har gått så otroligt bra under pandemin. Vi har fixat det här tillsammans. 

– Visst har det varit tufft från olika håll de gånger anhöriga inte orkar eller kan komma på besök. Men då har ju vår närvaro i mammas eller pappas liv varit en trygghet. Vi finns ju här! Det har lugnat många anhöriga som kanske har varit förkylda eller så. Vi delar på ansvaret, poängterar Harjanne. 

Harjanne berättar att de anhöriga som hon dagligen möter på Brummerska hemmet har varit väldigt noggranna med att inte utsätta de äldre för smitta.

– Här vill jag verkligen ge en eloge till alla anhöriga. Ingen kommer hit snuvig, utan alla tar det säkra före det osäkra. I stället har man kanske ställt en överraskningspåse utanför dörren och vi har fått föra den åt mamma eller pappa. Det har varit värmande att se. 

– Brummerska hemmet är ett hem där vi tar hand om varandra. Personalen, anhöriga och de som bor här. Ingen lämnas ensam och här finns alltid sällskap  också under en pandemi, avslutar Harjanne.

Här kan du läsa mer om att bo på Folkhälsan.