Pyssel, vårtecken och noggrann handtvätt håller dagisbarnen i Närpes på gott humör - Folkhälsan

24 mars 2020

Pyssel, vårtecken och noggrann handtvätt håller dagisbarnen i Närpes på gott humör

Tre barn sitter runt pysselbordet med personalen när enhetschef Pia Knös via telefon berättar om vardagen på Folkhälsans daghem Päivis i Närpes.

Läs mer om coronaviruset.

– Så här få som vi är i dag har vi inte varit tidigare. Tre barn är det minsta antalet hittills. Vi har ju 24 platser, men vi kommer nog att vara under 10 hela veckan, säger enhetschef Pia Knös.  

Daghemmet ligger i Folkhälsanhuset i Närpes centrum, i anslutning till Mitt i Stan-huset. På gården finns bland annat gungor, lekställning, klättervägg och fotbollsplan.

– Som tur kan vi vara mycket ute och våren är på kommande. Med de barn som går på dagis nu kan vi leta vårtecken och njuta av vårsolen. Trots att det är ovanliga tider på gång försöker vi ändå hålla fast vid våra rutiner. Vi äter, sover och är ute precis som vanligt. Det har gått smidigt och lugnt till hittills. Man märker att barnen har pratat om det här och sett på videoklipp hemma, för de har tagit det på stort allvar. 

 

Bemanningen på plats fungerar som vanligt och personalen har passat på att ta itu med sådant som man kanske annars inte hinner med varje vecka.

– Bland annat har vi städat och tvättat alla leksaker extra noggrant. Och jag personligen har fokuserat en del på det administrativa. Nu är en ypperlig tid att planera och fokusera framåt också.

– Från barnen som är hemma har vi också fått förfrågningar om att dela med oss lite av vad vi gör här på dagis, så nu ska vi försöka dela med oss på Seesaw, ett kommunikationsverktyg som kan användas mellan föräldrar och pedagoger. Vi ska skicka lite hälsningar åt dem från vår samling och visa vad vi har pysslat! Kanske får de lite idéer att pyssla där hemma också. 

Under dagarna som gått har personalen också gått igenom hygienen.

– Vi har förstås alltid varit noggranna med handhygienen, men nu har vi gått igenom det många gånger. Hur man gnuggar in tvålen och hur man nyser i armvecket. Man märker att barnen har pratat om det här och sett på videoklipp hemma, för de har tagit det på stort allvar. 

Förutom att antalet barn är lågt fortsätter vardagen som vanligt på Päivis.

– Några inställda besök från församlingen och från bokbussen har vi förstås, men det är inga märkvärdiga omställningar. Nu får vi hitta på annat istället. Barnen är ju anpassningsbara och hittills har vi hållit oss sysselsatta! 


Här kan du läsa mer om hur corona påverkar Folkhälsan