Sonja Johansson: “Alla har anpassat sig fint till nya situationen” - Folkhälsan

20 mars 2020

Sonja Johansson: “Alla har anpassat sig fint till nya situationen”

På Seniorhemmet i Brunakärr står både hundraårskalas och många Skype-samtal på agendan. Dörrarna in är låsta, men vardagen på insidan är öppen och glad.

Läs mer om coronaviruset

– Det är extra rolig morgon för oss eftersom vi nyss kommer från ett 100-årskalas. Vi har varit in och sjungit och lite senare ska födelsedagsbarnet ha Skype-kalas med sin familj. Som du hör löper vardagen på ungefär som vanligt hos oss, berättar Sonja Johansson, enhetsansvarig på Seniorhemmet.

Besöksförbudet har tagits emot med stor förståelse bland de anhöriga.

– Alla vill ju skydda dem som är mest utsatta för smittan. Både de anhöriga och vi som jobbar med de här personerna. Som bäst är alla friska och krya och det är vi väldigt glada över.

De som bor hos oss har anpassat sig fint till den nya situationen. Vi ordnar så de som vill får prata med sina familjer i telefon eller via Skype.

Läget på Seniorhemmet beskriver Johansson som stabilt och stämningen är lugn och trygg. I tur och ordning håller hon kontakt med anhöriga per telefon.

– Också de som bor hos oss har anpassat sig fint till den nya situationen. Vi ordnar så de som vill får prata med sina familjer i telefon eller via Skype. Den möjligheten har förstås alltid funnits hos oss, men nu försöker vi uppmuntra den ännu mer.

I övrigt försöker Johansson och de andra i personalen ordna egna aktiviteter så att stämningen hålls positiv.

– Nu får vi jobba extra med vår kreativitet och hitta på egna programpunkter som sångstunder och liknande. Vi har en speciell tid framför oss och vi får göra det bästa vi kan av den. Men det roliga är ju att se att personalen ställer upp och att vi verkligen får visa vår mångsidighet nu. 

– Samtidigt vill jag också lyfta på hatten till Folkhälsans ledning. Vi har fått mycket goda instruktioner i hur vi ska agera och vi känner oss trygga i vår verksamhet. Vi har hanterat smittsamma sjukdomar förr - det här kan vi. Det ger oss också möjlighet att skapa lugn och ro omkring oss. Det behövs verkligen nu. 

Läs mer om hur Folkhälsan påverkas av coronaviruset.