Folkhälsan 100 år: Låten ”Från noll till hundra” vann låttävlingen - Folkhälsan
29 maj 2020

Folkhälsan 100 år: Låten ”Från noll till hundra” vann låttävlingen

Låttävlingen inför Folkhälsans 100-årsjubileum är avgjord. Vinnare är Patrick Kivelä, Tomas Höglund och Niklas Nylund med låten "Från noll till hundra". Hedersomnämnanden går till Josefin Sirén med låten ”Kom in”, Axel Ehnström med låten ”100 år” samt Daniel Strang och Lina Sandvik med låten ”Stunder som vi kallar liv”.

Jurymedlemmarna Bengt Beijar, Tomas Järvinen, Sören Lillkung, Jannike Sandström och Gunilla Stenfors hade en svår uppgift då de skulle välja bland de fina och många bidragen. Totalt lämnas 69 bidrag in till tävlingen. Den höga nivån på bidragen gjorde att juryn beslöt att dela ut tre hedersomnämnanden istället för två, som ursprungligen tänkt. Vinnaren premieras med 3 000 euro och de hedersomnämnda får 1 000 euro.

Stort engagemang och fina bidrag

– Det är glädjande att se att så otroligt många engagerat sig och lämnat in bidrag, säger Bengt Beijar, ledamot i Folkhälsans styrelse och initiativtagare till låttävlingen.

– Vinnarlåten ska vara en mångsidig låt. Det ska vara en sång för alla, som kan sjungas av var och en. Samtidigt ska låten också spelas in så man kan lyssna på den, säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden.

Juryn hade ett digert jobb att lyssna på alla bidrag, läsa texter och fundera på helheten. När juryn träffades rådde ändå stort samförstånd kring vilka bidrag som skulle väljas.

Hur får man med allt?

Att det var en utmanande uppgift för låtskrivarna var man också överens om – det är inte lätt att beskriva Folkhälsans verksamhet och målsättningar i en låt.

– Det är inget lätt uppdrag att skriva för en organisation som Folkhälsan, att få med allt det Folkhälsan är och gör. Ändå har många lyckats och gjort det på olika sätt, säger Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan utbildning och en av medlemmarna i barnorkestern Robin Hund.

– Bland deltagarna i tävlingen finns god spridning, både geografiskt och i ålder. Både professionella musiker och amatörer har deltagit, kommenterar Gunilla Stenfors som representerar Finlands svenska sång- och musikförbund.

Fantastiskt roligt att skriva jubileumslåt

Vinnarlåten ”Från noll till hundra” är skriven av trion Patrick Kivelä, Tomas Höglund och Niklas Nylund.

Tomas Höglund, Niklas Nylund och Patrick Kivelä. 

– Vi visste nog att vi hade något bra på gång, och man hoppas ju. Det är jätteroligt, superkul, säger Tomas Höglund.

– Det var fantastiskt roligt att skriva en jubileumslåt för en så viktig och central institution som Folkhälsan. Allt det som Folkhälsan står för - utbildning, vård och omsorg och verksamhet i hela Svenskfinland – är viktigt. Det kändes verkligen bra att skriva en låt för just Folkhälsan, fortsätter han.

Juryn valde att omfördela priset för hedersomnämnanden så att tre låtar får dela på kakan i stället för två, som tidigare tänkt. De tre hedersomnämnandena går till Josefin Sirén med låten ”Kom in”, Axel Ehnström med låten ”100 år” samt Daniel Strang och Lina Sandvik med låten ”Stunder som vi kallar liv”.

Inspelning med luciakören

Luciakören, som leds av Jannike Sandström, kommer att spela in alla fyra låtar senare i höst. Låtarna ges ut i början av jubileumsåret 2021 och kommer att finnas på Folkhälsans webbplats, Spotify och Youtube. Låtarna kommer också att framföras under Sång- och musikfesten i juni 2021 i Helsingfors.

– Jag ser verkligen fram emot att arrangera låtarna för kör och öva in dem med luciakören, säger Jannike Sandström

På bilden högst upp, från vänster Jannike Sandström, Bengt Beijar, Gunilla Stenfors, Tomas Järvinen och Sören Lillkung. Foto: Jonas Jernström