“Vårt engagemang syns i hur vi bemöter barnen och det syns i barnens ögon” - Folkhälsan

28 juli 2020

“Vårt engagemang syns i hur vi bemöter barnen och det syns i barnens ögon”

Under sommaren har Juniorhemmet tillfälligt varit stationerat på natursköna Solvalla i Esbo. Bawar Ali Mohamad är stolt och glad över den fina sommarverksamheten som Folkhälsan erbjuder barn och ungdomar med funktionsvariationer.

Läs mer om Juniorhemmet

– Oavsett årstid handlar vår verksamhet om avlastning för familjerna och meningsfull fritid för barnen. Föräldrarna får vila och barnen får ha kul. I år ordnar vi lägerliknande verksamhet här på Solvalla under sommaren, berättar Bawar Ali Mohamad, vice-chef på Folkhälsans Juniorhemmet.

Juniorhemmet erbjuder korttidsvård för familjer med barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. Vanligtvis finns verksamheten inne i Helsingfors, men under sommaren håller gänget till på idrottsinstitutet.

– Vissa av barnen stannar några dagar, vissa upp till en vecka. Behovet i familjerna varierar väldigt mycket, men vi är väldigt flexibla och jobbar enligt familjens behov. Den här tiden, och kanske i synnerhet efter den här våren, behöver många föräldrar till barn med funktionsvariationer få vila. 

Jag uppskattar barnens glädje och ärlighet i allt de gör. Jag upplever att det är väldigt meningsfullt att jobba tillsammans med familjerna.

 

En dag på Juniorhemmet följer ganska långt en dag hemma. Alla barn vaknar och äter i egen takt. Tar det lite lugnt. Går ut på någon daglig aktivitet. Äter. Vilar. Leker.

– Vi har ju fantastiska förutsättningar här på Solvalla. Barnen har tyckt om gungorna, cyklarna och sandlådan. Vi har simmat i vår simbassäng, plockat blåbär och gjort egen blåbärspaj och vi har badat bastu. Oftast somnar barnen väldigt gott om kvällarna, skrattar Bawar Ali Mohamad.

– När det regnar har vi ju gymnastiksalen att leka i, men annars har vi försökt vara mycket ute i naturen och i skogen här utanför. Här är så lugnt och skönt. Ingen trafik och fotbollsplanen rakt utanför ytterdörren.

 

 

Bawar Ali Mohamad har snart jobbat på Juniorhemmet i tio år. Han kom från Irak till Finland 2008 och har alltid uppskattat den mänskliga kontakten till barnen. 

– Jag uppskattar barnens glädje och ärlighet i allt de gör. Jag upplever att det är väldigt meningsfullt att jobba tillsammans med familjerna. Vi har också ett väldigt proffsigt team som jobbar runt barnen. Alla vill hela tiden framåt och drivs av utveckling. Det behövs i den här branschen.

– Jag ser också att vi på Juniorhemmet är väldigt bra på att lyssna på barnens vilja, att se barnets förmåga och ork. Självbestämmanderätten är kärnan i allt vi gör. Det är väldigt viktigt. 

Tillsammans med barnet skriver personalen varje dag en rapport. Ibland med text, ibland med symboler.

– Här går vi igenom och fyller i vad vi har gjort under dagen. Vad har vi lekt? Har det varit en bra dag? Barnen får själv berätta och visa. Dialogen med och relationen till föräldrarna är A och O. Den här vägen har de också koll på vad vi sysslar med här. 

Många i personalen har jobbat väldigt länge i branschen och har lång erfarenhet av barn med funktionsvariationer.

– Under mina tio år år har jag bekantat mig med många olika barn med olika diagnoser. Vi som jobbar här är sakkunniga gällande olika syndrom. Vi har fått så fin feedback av föräldrarna. Också av sådana som var väldigt nervösa över att överlämna sitt barn i någon annans händer. Men nu vet de att vi är ett tryggt alternativ.

– Föräldrarna är oftast väldigt glada och tacksamma när de hämtar sina barn. De behöver inte tvivla på att barnen inte skulle ha det bra. Vårt engagemang syns i hur vi bemöter barnen och det syns i barnens ögon. 

Verksamheten under sommaren planeras så att aktiviteterna passar barnen i gruppen.

– Vi försöker göra grupper så att vissa ungdomar kommer ett veckoslut och en annan grupp med barn följande. Oftast blir det fin dynamik och alla får nya vänner. Faktum är att många väljer att fira sina födelsedagskalas med oss på Juniorhemmet för de flesta av deras vänner finns här. Det gör mig väldigt glad att se. Här ställer vi så gärna till med kalas!

Här kan du läsa mer om Juniorhemmet